Boetes dreigen voor half miljoen bedrijven en vzw's

getty
Meer dan een half miljoen bedrijven en verenigingen riskeren een boete die kan oplopen van 250 tot 50.000 euro omdat ze hun begunstigden niet geregistreerd hebben. Nog maar 126.824 - of 18 procent - van de naar schatting 675.000 bedrijven en verenigingen hebben dat gedaan, hoewel de registratie verplicht is. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën die De Tijd opvroeg. De deadline ligt op 30 september.

Europa verplicht elke lidstaat een register bij te houden waarin voor elk bedrijf, elke vereniging of stichting wordt bijgehouden wie de touwtjes in handen heeft. De doelstelling van dat UBO-register is terroristen sneller op te sporen en witwassen te bestrijden.

Midden juli hadden 83.000 bedrijven hun begunstigden geregistreerd. Vandaag zijn dat er amper 44.000 meer. Nochtans zijn de technische problemen van de registratietool grotendeels van de baan en publiceerde de FOD Financiën al voor de vierde keer antwoorden op veel gestelde vragen. Maar de registratie blijft zeer complex.

Boekhoud- en advocatenkantoren, die de registratie op zich kunnen nemen, wijzen erop dat de enorme administratieve rompslomp tot uitstelgedrag bij bedrijven leidt. "We verwachten in september een heuse stormloop, maar de kans dat alle bedrijven tegen eind september klaar zijn, lijkt klein", zegt Stefan De Plus van de consultant PwC.

Philippe Lambrecht, secretaris-generaal bij het VBO, pleit voor uitstel, maar kabinet van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) stelde al dat de deadline voorlopig behouden blijft.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  92% van alle VZW's die subsidie ontvangen zijn dan ook wel politieke VZW's en die lopen natuurlijk niet te koop met hun politieke bestuursleden.

 • Ben Strubbe

  Een 'enorme administratieve rompslomp' ? Wat een onzin, documentje invullen, inscannen, doorsturen en klaar. De verplichting heeft niets te maken met een 'geldverslindend, dictatoriale (sic) monster', ann Van Damme. Het gaat hier om de logica zelve.

 • Mark Châtel

  Helaas zijn de problemen met registratie NIET opgelost. Ik probeer al maanden te registreren maar het lukt niet: Ik bezit een bedrijfje in België en 1 in Hongarije waar ik woon & werk. Mijn identiteitskaart werd uitgegeven door de B ambassade hier maar je kan deze elektronisch NIET activeren zonder persoonlijk naar België te gaan. Toen ik dat deed ging het ook niet omdat mijn ID kaart uitgeven was door de Ambassade hier. Nochtans beschikt België reedsover alle info, via aandelenregisters.

 • ann Van Damme

  Zouden we ook maar niet uit Europa, het geldverslindende dictatoriale monster, stappen?

 • Daniel Brusseel

  De begroting moet op elke mogelijke manier opgelost worden, binnen zeer korte tijd extra personenbelastingen, hogere boetes, alle middelen worden ingezet. Bloeden moet de burger.