Boeing trekt stekker uit jumbojet 747

Boeing jumbojet 747
Shutterstock Boeing jumbojet 747
Vliegtuigfabrikant Boeing stopt met het maken van zijn toestellen van het type 747, die vanwege zijn gigantische omvang ook wel bekend stonden als jumbojets. Het Amerikaanse concern heeft dit niet openlijk bekendgemaakt, maar de beslissing valt tussen de regels door te lezen in formele statements. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Over twee jaar zou het laatste toestel van het type 747-8 van de band rollen in Seattle. Het vliegtuig maakte in 1970 zijn debuut, en baarde opzien doordat het veel meer passagiers of vracht kon vervoeren dan zijn voorgangers. Het toestel was vooral te herkennen aan het tweede dek in het voorste gedeelte van het toestel, waarbij in de meest luxueuze uitvoeringen zelfs een wenteltrap tussen de verdiepingen zat. De vrachtvliegtuigen van het type 747 waren bekend vanwege de neus die opengeklapt kon worden om goederen in en uit te laden.

De jumbojet, die door vier motoren wordt aangedreven, heeft qua populariteit veel terrein moeten prijsgeven aan zuinigere tweemotorige modellen van Boeing en concurrent Airbus. Op het financiële vlak was de 747 ook geen onverdeeld succes. De ontwikkeling van het model zorgde er bijna voor de Boeing bankroet ging. Nadat het productieniveau in 2016 sterk werd teruggeschroefd boekte Boeing naar schatting 40 miljoen dollar (35 miljoen euro) verlies op elk geproduceerd exemplaar. In totaal zijn er 1571 orders geplaatst voor het toestel, waarvan er nog 15 moeten worden uitgevoerd.

Het Nederlandse KLM nam in maart al afscheid van zijn laatste Boeing 747, die eigenlijk tot in 2021 zou doorvliegen. Door de coronacrisis werd besloten het toestel eerder uit de dienstregeling te halen.

Lees ook: In 50 jaar helft van wereldbevolking vervoerd: Boeing 747 luidde internationaal massatoerisme in (+)

Boeing jumbojet 747
Shutterstock Boeing jumbojet 74719 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • victor vandesande

  De tijd van de kerosine zuipende 4 motorige jets is definitief voorbij.

 • Sammy Deprez

  Dat was vorig jaar al gekend, ze zijn nu enkel nog openstaande bestellingen aan het afwerken.

 • Philippe Deckers

  Prachtig toestel! Een van de meest indukwekkende en mooiste vliegtuigen ooit gebouwd.

 • ERWIN MARIEN

  Imposant toestel spijtig dat ze deze schrappen

 • bob jansens

  Boeing mag zich gelukkig prijzen dat ze een Amerikaanse firma zijn. Als het een niet-Amerikaans bedrijf was geweest dat de 737max op de markt had gebracht, dan zouden de Amerikaanse autoriteiten deze firma langs alle kanten nekken.