Boeing rondt eerste testvlucht met 777X af

AP
Na twee eerdere pogingen heeft de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing vandaag voor het eerst een succesvolle testvlucht gemaakt met het nieuwe langeafstandsvliegtuig 777x. De vliegtuigbouwer hoopt het eerste toestel in 2021 te kunnen leveren.

Het vliegtuig steeg om 10.10 uur lokale tijd op in Everett, zo’n vijftig kilometer ten noorden van Seattle, waar het rond 14 uur opnieuw landde.

De testvlucht moest eerder deze week twee keer worden afgeblazen vanwege slecht weer in Seattle, de thuisbasis van de vliegtuigbouwer, maar kon zaterdag dan toch doorgaan. Het gaat om de eerste in een serie geplande testvluchten. Als die goed verlopen, kan Boeing officieel de goedkeuring van de Federal Aviation Administration (FAA) aanvragen.

Nieuwste telg in 777-familie

Eigenlijk had de 777x vorige zomer al een eerste keer de lucht in moeten gaan, maar de testfase moest worden verschoven door problemen met de motoren en de vleugels. De 777x is de nieuwste telg in de 777-familie, een reeks van widebody-vliegtuigen - met twee gangpaden - van Boeing. Het toestel biedt plaats aan zeker 406 passagiers.

Boeing verwacht het eerste exemplaar van het toestel in 2021 te kunnen leveren. De vliegtuigconstructeur kreeg er al 340 bestellingen voor binnen. De 777x moet de concurrentie aangaan met de A350 van de Europese rivaal Airbus.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van Ouytsel

  777, prachtig toestel. Buiten het ongeluk in de UK is er nog nooit een gecrasht vanwege technische problemen, alleen door raketten en rare omstandigheden, ik vlieg er heel graag mee. TOP toestel.

 • werner Van der Kelen

  ik zou mijn dollars daar toch niet durven op verwedden

 • jef Joossens

  Heb meermaals meegevlogen met de 777, prachtig toestel trouwens. Enkel in de economieklasse zouden de zetels wat zachter mogen zijn want na 12 uur vliegen heb ik steeds een zere kont. Deze opvolger zal wel even goed zijn. Ik zal er in ieder geval met een gerust hart in zitten.

 • danny janssens

  Boeing heeft afgedaan, komt nooit meer goed

 • FRANK WILLEMS

  Ze kunnen de computer inbouwen in de Max en alles opgelost .