BNP Paribas riskeert monsterboete na overtreding sancties VS

EPA

De Franse bank BNP Paribas krijgt mogelijk boetes van tegen de 2 miljard dollar (circa 1,45 miljard euro) opgelegd door de Verenigde Staten, omdat de bank het sanctieregime van Washington tegen verschillende landen, waaronder Iran, heeft overtreden. Dat schrijft de krant The Wall Street Journal vandaag. De VS zou ook overwegen om aangifte te doen tegen meerdere werknemers van de bank.

Volgens ingewijden zou een intern onderzoek van BNP Paribas hebben uitgewezen dat er transacties zijn gedaan met landen die vallen onder de strafmaatregelen van de VS, zoals Iran. Werknemers van de bank zouden vervolgens hebben geprobeerd de codes van de transacties te veranderen, zodat de herkomst niet meer zou zijn te traceren.

BNP Paribas is momenteel in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten om de zaak te schikken. In de afgelopen 5 jaar hebben al diverse Europese banken, waaronder ING, schikkingen getroffen met de Amerikaanse autoriteiten na de constatering dat er sancties zijn overtreden tegen Iran, Libië, Soedan of Cuba. Daarmee was een bedrag van in totaal 5 miljard dollar gemoeid. ING betaalde in 2012 een boete van 619 miljoen dollar.