BNP Paribas Fortis trekt spaarrente op voor termijnrekening en volkslening

PHOTO_NEWS
BNP Paribas Fortis heeft als eerste Belgische grootbank de rente op haar termijnrekeningen en volksleningen opgetrokken. De bank deed dat in alle stilte, zo schrijft De Tijd.

Nadat sinds enkele weken de rente op de hypothecaire kredieten opnieuw aan het stijgen is, beginnen nu ook de spaarproducten de gevolgen te voelen van de stijging van de Belgische langetermijnrente op de internationale markten. BNP Paribas Fortis verhoogt nu ook de rente op haar termijnrekeningen en volksleningen. Bij de termijnrekeningen gaat het om van een stijging tot 0,5 procent voor vijfjarige termijnen tot een stijging tot 1,1 procent voor de tienjarige looptijden. De volksleningen brengen nu 0,7 procent op bij een lening van zes jaar, en 1,1 procent bij een lening van tien jaar.

Het is jaren geleden dat de rente op spaarproducten nog is gestegen, en wellicht betekent deze eerste stijging dan ook een ommekeer. Of die van lange duur is, zal moeten blijken uit de economische evolutie. Door het economisch herstel en de stijgende inflatie stijgt ook de langetermijnrente.

Andere banken volgen BNP Paribas Fortis voorlopig niet. Ook de spaarboekjes zelf blijven voorlopig op hun historisch dieptepunt. BNP Paribas Fortis verlaagde vorige week zelfs de rente nog op sommige spaarboekjes.

Dat er niet over de renteverhoging is gecommuniceerd, is normaal, aldus een woordvoerster van de bank aan De Tijd. "Wij communiceren nooit over een aanpassing van de rente op termijnrekeningen", klinkt het.