Blokker schrapt 440 jobs in Nederland

ANP
Blokker wil de banen schrappen van circa 440 werknemers. Dat heeft de Nederlandse winkelketen vanavond bekendgemaakt. De ontslagen vallen bij ongeveer 250 eigen winkels, de helft van het totaal aantal eigen Blokker-winkels. Het aantal werknemers dat zijn baan kwijtraakt, is rond de 6 procent van het totaal aantal werknemers.

Blokker zegt dat de vermindering van het aantal banen nodig is omdat de omzet in de winkels daalt. Blokker trekt minder publiek en de consumenten besteden minder. "De loonkosten moeten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels", staat in een verklaring. De huishoudketen wil daarnaast flexibelere werktijden invoeren. Het bedrijf gaat met de vakbonden overleggen over een sociaal plan. Blokker kondigt tevens aan na de zomer te beginnen met stapsgewijze vernieuwing van de winkels. Bij zeven winkels is dat bij wijze van proef al gebeurd en dat is volgens het bedrijf goed gelukt.

Daarnaast zal verder worden geïnvesteerd in online-activiteiten. De online-omzet van Blokker is naar eigen zeggen het afgelopen jaar met ruim 40 procent gegroeid.

De investeringen in de keten komen voor 2015 neer op een bedrag van circa 25 miljoen euro.

Blokker heeft in Nederland vijfhonderd eigen winkels en honderd franchisewinkels. Bij de huishoudketen werken circa 7200 werknemers. Het winkelbedrijf is onderdeel van Blokker Holding, waaronder ook ketens als Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos vallen.

Blokker Holding boekte in 2013 een nettowinst van 61 miljoen euro, 5 procent minder vergeleken met het voorgaande jaar. De omzet liep 4 procent terug tot 2,5 miljard. Over 2014 zijn nog geen cijfers bekend.

De Belgische directie liet eerder vandaag al weten dat ons land niet betrokken is in de plannen.