Bloedrode cijfers voor FNG (Brantano) door schimmige constructies

Dieter Penninckx stapte eerder dit jaar op als CEO.
Dieter Penninckx stapte eerder dit jaar op als CEO.
De modegroep FNG heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 292,1 miljoen euro. Dat heeft de groep boven onder meer schoenenketen Brantano bekendgemaakt. Volgens De Tijd schuilen achter dat verlies enkele schimmige transacties met derden in Azië. De modegroep zit al langer in moeilijke papieren. Het bedrijf vroeg zijn obligatiehouders al om uitstel van betaling tot het einde van het jaar. Er werd ook een nieuwe tijdelijke CEO aangesteld.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Er werd een bedrag van 199,1 miljoen euro geboekt aan bijzondere waardeverminderingen op vaste activa en kosten voor wijzigingen van de bedrijfsstructuur. De belangrijkste effecten zijn bijzondere waardeverminderingen van 193,9 miljoen euro, respectievelijk op goodwill (-80 miljoen euro) en op immateriële vaste activa (-114 miljoen euro). De Tijd noemt het “lucht” die uit de balans moest geschreven worden.

In het jaaroverzicht schrijft FNG dat het vorig jaar onder meer een waardevermindering van 94 miljoen heeft moeten doorvoeren gelinkt aan “complexe en internationale transacties”. Volgens De Tijd is die waardevermindering gelinkt aan drie Aziatische partijen waarmee een commissiestructuur bestond. FNG zou aan die bedrijven gegevens hebben verkocht.

Herstelplan

De aangepaste ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) ging 6,6 miljoen euro in de min, waar een jaar eerder nog 48,5 winst geboekt werd. Het gaat om voorlopige niet-geauditeerde jaarcijfers. De groep wil “zo spoedig als mogelijk” geauditeerde jaarcijfers en het jaarverslag bekendmaken.

FNG benadrukt dat het essentieel is voor de groep dat op korte termijn een herstelplan wordt onderhandeld met de verschillende stakeholders. De bij de overnamestrategie uit het verleden genomen risico’s gecombineerd met de huidige COVID19-crisis hebben geleid tot een moeilijke financiële toestand bij de groep. De schulden van de groep moeten herschikt worden en het herstelplan zal afspraken met de verschillende financiële stakeholders moeten bevatten, klinkt het.

FNG zag de omzet vorig jaar met 3,7 procent stijgen, tot 489,3 miljoen euro. De cijfers houden evenwel nog geen rekening met de coronacrisis. De vraag is dan ook hoe FNG deze situatie kan overleven.

Lees ook:

Moederbedrijf Brantano vraagt langer uitstel aan obligatiehouders

KV Mechelen-eigenaar Dieter Penninckx om medische redenen op non-actief