Blikje bier en MacBook mogelijk duurder voor Amerikanen door Trumps invoerheffingen

photo_news
President Donald Trump beweert dan wel dat hij met zijn invoerheffingen Amerika weer op de eerste plaats zet, maar ze kunnen ook een pervers effect hebben voor de Amerikaanse burgers. Van hun Bud Light tot hun Macs, ze riskeren allemaal duurder te worden, schrijft Bloomberg.

De taksen op staal en aluminium zullen vooral de auto- en ruimte-industrie treffen maar er zijn ook brede vertakkingen naar producten die consumenten veel vaker gebruiken. Niet alleen bier, softdrinks, snoep en soep in blik maar ook medicijnen hebben voor hun verpakkingen aluminium nodig. Net als heel wat populaire elektronica. Volgens Bloomberg Intelligence zijn die blikjes en verpakkingen in totaal goed voor zo'n 18 procent van het aluminiumverbruik in de VS.

Het laat zich raden dat hogere kosten de verpakkingsproducenten zullen doen grijpen naar ontslagrondes én naar hogere prijzen voor de consument, meent Matthew Shay, CEO de National Retail Federation. "Deze heffingen dreigen meer jobs te doen verdwijnen dan er bij te creëren", zegt hij aan Bloomberg.

REUTERS

De grootste bierbrouwers in de VS, Molson Coors Brewing Co. en AB InBev NV drongen er al bij de overheid op aan om Trumps plannen om 25 procent taks te heffen op geïmporteerd staal en 10 procent op aluminium niet in de praktijk te brengen. "Zo'n twee miljoen jobs hangen af van de Amerikaanse bierindustrie", klonk het bij AB InBev. Hun concurrent in de VS, MillerCoors, tweette dat er gewoon niet genoeg aluminium voorradig is in de VS om aan de vraag te voldoen. Ook met Trumps argument dat de invoerheffingen belangrijk zijn voor de staatsveiligheid is MillerCoors het helemaal niet eens: "Defensie zei recent nog dat aluminium de nationale veiligheid niet in gevaar brengt".

De details van Trumps plannen zijn nog niet helemaal duidelijk. Gaat het enkel om taksen op ruwe materialen of ook op afgewerkte producten? Dat kan een heel verschil maken, voor de toestellen van Apple, bijvoorbeeld. In het eerste geval zal het effect voor Apple verwaarloosbaar zijn, omdat de techreus nauwelijks op eigen bodem fabriceert. Maar in het tweede geval zouden de kosten voor Macs en iPhones met 0,2 procent kunnen stijgen, volgens expert Gene Munster. Kosten die ongetwijfeld zullen worden doorgerekend aan de klant, Apple kennende. Al relativeert Jun Zhang, analist van Rosenblatt Securities, die eventuele kostenstijging. "Het zal vooral de handelsoorlog tussen de VS en China nog aanwakkeren, maar veel invloed op de technologie zelf zal het niet hebben", zegt hij aan Bloomberg.

EPA19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ronny De decker

  Dat is dan tesamen +75 procent nu pikt belgie al 50 procent aan de burger

 • Emi De graeve

  eindelijk een maatregel die het milieu ten goede komt. De oceanen worden hopelijk wat properder en de lucht wat minder vuil in de toekomst.... regionale producten, plaatselijke tewerkstelling krijgen nieuwe kansen bij ons .... opnieuw kledingatelierkes zoals vroeger en dan hoeven we geen Levis in te voeren :)... alles mag wat kleinschaliger worden. Het moet kunnen om de klok op die manier terug te draaien want er zijn genoeg regionale alternatieven te creëren in europa.

 • oswald billiet

  Te hopen dat Imbev die verhoogde prijs voor een Amerikaanse pint weeral eens niet alhier doorrekend.

 • schetz willy

  Trump heeft gelijk eigen volk eerst .Met eigen matriaal werken levert meer werk op in eigen land.Hier mag alles naar de buitenlanders gaan die geen belasting betalen hier.Voor zulk wetsvoorstel moet je hersenen hebben en dat ontbreekt bij onze ministers

 • schetz willy

  Trump heeft gelijk eigen volk eerst .Met eigen matriaal werken levert meer werk op in eigen land.Hier mag alles naar de buitenlanders gaan die geen belasting betalen hier.Voor zulk wetsvoorstel moet je hersenen hebben en dat ontbreekt bij onze ministers