Binnenkort kan elke werknemer vrijwillig aanvullend pensioen opbouwen

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
Werknemers die geen toegang hebben tot een aanvullend pensioen, of van wie dat aanvullend pensioen erg laag is, zullen binnenkort zelf een bedrag naar keuze opzij kunnen zetten. De Kamercommissie Sociale Zaken zette het licht daarvoor vandaag op groen.

Het Belgische pensioensysteem kent drie pijlers: het wettelijke pensioen, het aanvullend pensioen (waarvoor een bedrag van het loon wordt ingehouden en dat de werkgever deels financiert), en het individueel pensioensparen. Maar niet elke werkgever biedt die tweede pijler aan. Voor andere werknemers is het aanvullend pensioenbedrag dan weer erg laag.

Daar past de Kamer nu een mouw aan. Werknemers zullen er binnenkort voor kunnen kiezen zelf een deel van het loon opzij te laten zetten als aanvullend pensioen. Het bedrag is vrij te kiezen, al geldt er wel een beperking van 3 procent van het jaarlijkse brutoloon, en wordt gestort aan een pensioeninstelling naar keuze. 

De eventuele pensioenrechten die in de referentieperiode in de tweede pijler als werknemer worden opgebouwd, zullen er dan van worden afgetrokken. Het wetsontwerp van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine voorziet ook in dezelfde fiscale voordelen als in de aanvullende pensioenstelsels die door werkgevers zijn ingesteld.

“Stap vooruit”

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne reageert tevreden. "Dit is opnieuw een belangrijke stap vooruit. Elke werknemer kan nu zelf een deeltje van zijn loon laten inhouden en opsparen voor een bijkomend appeltje voor de pensioendorst.”

Het vrijwillig aanvullend pensioen voor werknemers is een volgende stap in de veralgemening van de aanvullende pensioenen. Eerder werd als beslist dat zelfstandigen een aanvullend pensioen kunnen opbouwen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yannik Samoy

  Vanaf 1 januari 2019 volgens wetsontwerp.

 • van roy jozef

  vraag eerst maar eens aan de pensioendienst of dit later bij uitkering niet als verworven kapitaal wordt gezien. of ze hebben u bij uw tutters, de maandelijkse intrest op dat kapitaal wordt verrekend op uw pensioen als dit het geval is na uitkering. vraag maar eens aan mensen uit de bouwsector.

 • Sabine Wawrzyniak

  Dan voor Da je het terug krijgt nog belastingen betalen.de dieven.

 • Emi De graeve

  oei, dat is een rare voorbode ? Net zoals de hospitalisatieverzekering als de gewone ziekteverzekering niet meer reikt. Wie nu al nipt rondkomt zal zeker niet kunnen sparen. Alle middelen zijn goed om het geld van de burger af te snoepen.

 • Freddy De Vos

  Voor zolang het mag duren... de overheid is onbetrouwbaar in België! Met de NVA op kop!