Bijna helft jobs in Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgevoerd door pendelaar

Bijna de helft van de jobs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt uitgevoerd door een pendelaar, die zijn woonplaats buiten de gewestgrens heeft.
BELGA Bijna de helft van de jobs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt uitgevoerd door een pendelaar, die zijn woonplaats buiten de gewestgrens heeft.
Bijna de helft van de jobs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt uitgevoerd door een pendelaar, die zijn woonplaats buiten de gewestgrens heeft. Het percentage jobs dat er uitgevoerd wordt door Brusselaars is weliswaar gestegen van 44 procent in 1999 tot 51,3 procent eind 2016. 

Dat blijkt vandaag uit een synthese van Brussels Studies over de woon-werkverplaatsingen. Van de ongeveer 708.900 werknemers die eind 2016 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan de slag waren, waren er 345.250 pendelaars.

Van die pendelaars woont 31 procent in het Vlaams Gewest en 17,6 procent in het Waals Gewest. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is goed voor 15,6 procent van het totale aantal jobs in het land, voor slechts 10,5 procent van de Belgische bevolking. Het aantal jobs is er ook met 8,2 procent toegenomen tussen eind 2000 en eind 2016.

Gemiddeld 35 kilometer pendelen

De pendelaars leggen logischerwijs over het algemeen een heel wat grotere woon-werkafstand af dan de Brusselaars. De mediane afstand van de woon-werkverplaatsing van de werknemers die binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen en werken, bedraagt 3,6 kilometer, voor de pendelaars is dat 35 kilometer.

Bijna de helft van de werknemers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gebruikt de auto voor het woon-werkverkeer. Het gebruik van de fiets blijkt toe te nemen met het onderwijsniveau. Omgekeerd blijkt ook dat hoe hoger het diploma van de werknemer is, hoe minder die geneigd is om het stedelijk openbaar vervoer te gebruiken. Carpoolen wordt ook vaker door lager opgeleide werknemers gedaan.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Toeters

  Wanneer elke inwoner van Brussel zou willen werken dan was het pendelen gedaan!

 • Marc Baeyens

  Veel Brusselaars hebben ook een job die niet in de openbare statistieken is geweten maar wel rendabel blijkt te zijn.

 • Roger Duyssens

  De meeste bedrijven en diensten wilden zich in Brussel vestigen en dit had altijd meer voordelen dan nadelen. In de tweede helft van vorige eeuw verhuisden meerdere Brusselaars met een job naar de buiten omdat ze daar veel goedkoper een woning konden verwerven. Degenen die geen werk hadden bleven en werden aangevuld door buitenlandse gelukszoekers. Het nageslacht van deze mensen werd niet begeleid om zich te ontwikkelen en een job te verwerven.

 • guido Bervoets

  Ondankbare mensen, jullie kunnen het nog niet eens hebben dat Brussel voor zoveel werkgelegenheid zorgt. Het is blijkbaar ook nooit goed voor jullie. Jullie laten geen kans voorbij gaan om te kappen op Brussel dat ze onderhouden moeten worden door transfers uit Vlaanderen etc. terwijl het hoofdstedelijk gewest een bijdrage levert van 20% aan het BNP. Jullie willen gewoonweg de waarheid niet onder ogen zien.

 • philippe dusablon

  bevolking in Brussel moet niet werken die krijgen hun inkomen zo of wel stelen ze het. Dus moet er werkvolk van buitenaf komen. En van dat werkvolk zijn er ook veel ambtenaren en die doen ook geen slag te veel. Een viscieuze cirkel dus.