Bijna 2 miljard euro van BNP Paribas Fortis stroomt naar Frankrijk

BELGA
BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België, keert morgen een interim-dividend van 1,9 miljard euro uit. Dat gaat nagenoeg volledig naar de Franse eigenaar, BNP Paribas. Het dividend komt overeen met de nettowinst van het bedrijf in 2017, zo meldt de Belgische bank.

In 2015 stroomde al eens 2 miljard euro naar Frankrijk. Dat buitengewoon dividend kreeg toen kritiek van de vakbonden, omdat de bank toen net een plan had gelanceerd waarbij op drie jaar ruim duizend arbeidsplaatsen zouden verdwijnen.

In 2016 en 2017 koos BNP Paribas Fortis er vervolgens voor om geen dividend uit te keren, onder meer omdat er geld nodig was om het overgenomen leasingbedrijf Arval te integreren. Nu knoopt de bank naar eigen zeggen terug aan met de vroegere politiek.

De uitkering is het gevolg van een gezond kapitaalbeheer, luidt het. "De bank blijft dan ook goed gekapitaliseerd en de uitkering van het dividend beïnvloedt geenszins de capaciteit van BNP Paribas Fortis om te investeren in de ontwikkeling van zijn business en zo een sterke partner te blijven van de Belgische economie." 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy VARENDONCK

  BNP heeft het monopolie in de meeste Belgische stations kan men geld afhalen bij BNP

 • raymond van der craen

  Lijkt mij logisch dat de winstdevidenten naar de eigenaar gaan, de Franse staat dus, dit hebben we te danken aan onze beleidsmakers die Fortis verkocht aan BNP Paribas. Devidenten optrekken zonder aandelen gaat nu eenvoudig niet.

 • DIRK VANGOSSUM

  Lasten blijven hier, de lusten naar Frankrijk.

 • Ludwig Vanden Boer

  Met dank aan dezen, vooral politici, die alles wat een beetje geld op bracht in den tijd, zoals Fortis, de energiebedrijven enz... verkwanseld hebben aan Frankrijk en daarbij natuurlijk ook hun eigen zakken goed gevuld hebben.

 • Arie Verwimp

  Dat wist men al van in het begin he ...die franse bankiers zijn geen uilen he...alleen hier zijn leterme en co met hun 2 voeten in hun ongeluk gelopen...fortis had destijds gewoob failliet moeten gaan ..dat is nu eenmaal kapitalisme...