Biergiganten beklinken megafusie

REUTERS
Bierbrouwer AB InBev heeft nu ook formeel een bod uitgebracht op branchegenoot SABMiller. De twee bedrijven, die vorige maand al op hoofdlijnen tot overeenstemming kwamen over een fusie, maakten dat vandaag bekend.

Per aandeel SABMiller - de brouwer van onder meer Pilsner Urquell, Grolsch, Foster's, Peroni en Miller - betaalt AB InBev 44 pond (62 euro). Daarmee waardeert het bod het moederbedrijf van onder meer Stella Artois omgerekend op in totaal ongeveer 100 miljard euro. Door de fusie komen de twee grootste brouwers ter wereld onder een dak. Heineken is de huidige nummer drie op de mondiale biermarkt.

De transactie moet nog aanvaard worden door de aandeelhouders van de twee groepen en door de regulatoren in de talrijke betrokken landen worden gevalideerd. Het nieuwe bedrijf zal dan onder meer het Amerikaanse biermerk Budweiser, het Belgische Stella Artois, het Italiaanse Peroni, het Tsjechische Pilsner Urquell en het Nederlandse Grolsch verenigen.

Globale brouwer

CEO Carlos Brito van AB InBev beklemtoonde dat de overname, die in de loop van het tweede semester van volgend jaar moet afgerond worden, van AB InBev een "echte globale brouwer" zal maken. AB InBev en SABMiller brouwen samen bijna 60 miljard liter bier per jaar, drie keer zoveel als het Nederlandse Heineken. De twee brouwers verkopen samen bijna één op de drie bieren ter wereld.

Verder werd bekend dat SABMiller voorafgaand aan de overname zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkoopt aan partner Molson Coors. Daarmee is een bedrag van omgerekend 11 miljard euro gemoeid. Met de verkoop anticipeert het bedrijf op mogelijke bezwaren van de Amerikaanse concurrentiewaakhond.

REUTERS