Bierdrinkers leggen bom onder overname Budweiser

UNKNOWN

Nadat Anheuser-Bush, de maker van Budweiser, net als sommige aandeelhouders al klacht indiende om de overname door de Belgisch-Braziliaanse biergroep Inbev te voorkomen, maken nu ook tien misnoegde Amerikaanse bierdrinkers zich sterk dat ze de megadeal kunnen tegenhouden. Volgens de tien gaat de geplande overname, met een totale waarde van 32,7 miljard dollar, in tegen de Amerikaanse antitrust-wet. De klacht, die woensdag in St.Louis is ingediend, voorziet geen financiële compensaties, maar is er gewoon op uit de overname te blokkeren.

Privé-actie
De Amerikaanse justitie bestudeert geregeld grote overnames om te bepalen of ze legaal zijn voor de Amerikaanse wet, maar met die uitspraak willen de advocaten achter de klacht niet eens rekening houden. "Justitie mag doen wat ze wil. Ze hebben helemaal geen inzeggenschap wat betreft privé-acties", aldus topadvocaat Joseph Alioto, die weigerde te zeggen wie de klacht juist financiert. Anheuser-Bush maakte al bekend de klacht aan te vechten.

Monopolie
Carlos Brito, ceo van Inbev, zei deze zomer al dat de deal de Amerikaanse antitrust-wet niet zou overtreden, omdat InBev een nichespeler is op de markt in de States met de verkoop van merken als Stella Artois en Beck's. Dat de portfolio van InBev bij het slordige 50 procent marktaandeel van Anheuser-Bush komt, zou niet zo'n groot verschil maken op de Amerikaanse markt. Maar volgens de klacht zal het nieuwe Anheuser-Bush InBev een monopolie over de Amerikaanse bierproductie hebben, wat competitie- en concurrentieverlammend werkt.

St. Louis
De tien aanklagers, onder wie café- en restauranthouders, zouden zich benadeeld voelen als ze meer moeten betalen voor een pintje. "Al maak ik me meer zorgen om de stad St.Louis dan dat ik iets meer moet betalen voor mijn bier", zegt Barry Ginsburg, één van de tien. "Dit is groter dan ons. We weten allemaal wel wat er gebeurt bij een monopolie, zeker als een buitenlands bedrijf over dat monopolie beschikt."

Joseph Alioto, die de zaak van de tien behartigt, is ook aan het procederen tegen de overname van Northwest Airlines Corp. door Delta Air Lines. In die zaak vertegenwoordigt hij een groep reizigers die ook de antitrust-wet aanhalen. (odbs)