Bewoners noordrand Brussel kritisch over spreidingsplan

UNKNOWN

Actie Noordrand, dat de bewoners van de noordrand van Brussel vertegenwoordigt in het debat over geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem, is ontgoocheld over het pas bereikte akkoord binnen de federale regering. Het wijst er op dat er in tegenstelling tot de principes die staatssecretaris Schouppe hanteerde, in de praktijk geen sprake is van meer verdeling en spreiding van vluchten.
 
Discriminatie
Volgens Actie Noordrand worden er niet meer vluchten verdeeld tussen de luchthavenregio's dan voorheen en blijft dus de discriminatie van de noordrand, het dichtstbevolkte gebied van Vlaams-Brabant, bestaan. Boven de noordrand wordt de herconcentratie van vluchten van de laatste jaren bevestigd. Vluchten worden weliswaar meer geconcentreerd boven de noordelijke ring rond Brussel, maar de groep wijst erop dat deze diverse gemeenten pal doorsnijdt.
 
Windstoten
Wat de veiligheid betreft, wordt ervoor gewaarschuwd dat de nieuwe definitie aan windstoten heel verontrustend is. De mogelijkheid om uit te wijken naar andere banen vermindert, wat volgens Actie Noordrand in de praktijk in het voordeel zal uitdraaien van de oostrand. "Piloten hebben nochtans de grootste angst voor onverwachte windstoten op enkele honderden meters hoogte tijdens het opstijgen of landen, maar moeten daarover zwijgen op straf van ontslag", luidt het. (belga/lpb)