Beurzen verder omhoog na rentestap China

EPA
De Europese beurzen schoten deze middag verder omhoog na het besluit van de Chinese centrale bank om de rente te verlagen. De markten toonden eerder al herstel na de flinke koersduikelingen op 'Zwarte Maandag'. Beleggers gingen op zoek naar koopjes en schoven de zorgen over China, waar de beurzen opnieuw kelderden, aan de kant.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 3,6 tot 4,6 procent vooruit. De Chinese centrale bank verlaagde na het slot van de Chinese aandelenhandel de rente in een poging de economische groei te stimuleren. Ook werden de kapitaaleisen voor banken versoepeld, zodat zij meer geld kunnen uitlenen. De beurzen in China gingen eerder op de dag opnieuw hard onderuit. De Shanghai Composite eindigde 7,6 procent lager, na de koersval van 8,5 procent een dag eerder.

In Londen won BHP Billiton ruim 8 procent. Het grootste mijnbouwconcern ter wereld zag de halfjaarwinst halveren, maar handhaaft zijn dividend. BHP heeft last van de zwakkere vraag naar onder meer ijzererts vanuit China. RSA Insurance Group won 4,6 procent. De Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance Group (plus 3 procent) heeft een overnamebod van 5,6 miljard Britse pond op tafel gelegd bij RSA.

De euro was 1,1475 dollar waard, tegen 1,1594 dollar bij het Europese slot op maandag. De olieprijzen stegen weer wat na de recente koersdalingen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,5 procent naar 39,61 dollar. Brentolie werd 3,7 procent duurder en kostte 44,26 dollar per vat.