Beurzen klimmen na akkoord Oekraïne

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande zijn duidelijk 'moe, maar tevreden' nadat een akkoord werd bereikt.
EPA De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande zijn duidelijk 'moe, maar tevreden' nadat een akkoord werd bereikt.
De Europese aandelenbeurzen schoten vanochtend omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op het akkoord over een bestand in Oekraïne. Ook boden beter dan verwachte bedrijfsresultaten van een aantal toonaangevende Europese bedrijven steun aan de handel.

De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het vanochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Het bestand, dat zondag moet ingaan, is onderdeel van een akkoord dat werd bereikt na meer dan veertien uur onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De Europese beurzen reageren positief op het akkoord.

De euro stond op 1,1343 dollar, tegen 1,1305 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder op 50,22 dollar. Brentolie kostte bijna 2 procent meer op 55,70 dollar per vat.