Beurzen kleuren weer dieprood: Dow Jones -4,2 procent ; Bel20 eindigt 2 procent lager

Een beurstrader laat het hoofd even hangen op de New York Stock Exchange.
REUTERS Een beurstrader laat het hoofd even hangen op de New York Stock Exchange.
De toonaangevende Dow-Jonesindex op Wall Street is 4,2 procent lager op 23.860,46 punten geëindigd. Eerder op de dag verloren ook de Europese beurzen verder terrein. In Brussel eindigde de Bel20 2 procent lager. De beurs van Amsterdam vermagerde 1,9 procent en de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 1,4 tot 2,6 procent in. Een dag eerder lieten de graadmeters in Europa nog een sterk herstel zien. De Amerikaanse aandelenmarkten sloten voor de tweede keer deze week met stevige verliezen. Experts verwachten dat de schommelingen de komende dagen en weken zullen aanhouden.

Een reeks sterker dan verwachte resultaten van grote bedrijven kon de nervositeit bij beleggers op Wall Street over oplopende rentes niet wegnemen.  Na een aarzelend begin liepen gaandeweg de verliezen op, met bovendien nog een scherpe daling tegen het einde van de handel. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 4,2 procent lager op 23.860,46 punten. De bredere S&P 500 zakte 3,8 procent tot 2581,00 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,9 procent en eindigde op 6777,16 punten.

Sterkster daler in de Dow was creditcardbedrijf American Express met een verlies van 5,6 procent. Ook zwaargewichten als vliegtuigbouwer Boeing en machinebouwer Caterpillar leverden meer dan 5 procent in, net als chipmaker Intel. Geen enkel Dow-fonds hield het hoofd boven water. Oliemaatschappij ExxonMobil stond bovenaan met een min van 1,1 procent.

Twitter onttrok zich wel aan de hernieuwde malaise op Wall Street. Het technologiebedrijf verraste vriend en vijand door voor het eerst in zijn bijna twaalfjarige geschiedenis een echte kwartaalwinst te rapporteren, bij een omzet die voor het eerst in een jaar tijd groeide. Adverteerders waren bereid meer geld op tafel te leggen, mede dankzij verbeteringen aan de app van de berichtendienst. Het aandeel schoot 12 procent omhoog.

Tesla stelde daarentegen teleur met zijn resultaten. Die werden ontsierd door hoge kosten die de fabrikant van elektrische auto's moest maken om de productie van zijn relatief goedkope Model 3 op stoom te krijgen. Daardoor zette het bedrijf zijn grootste kwartaalverlies ooit in de boeken. Het aandeel daalde 8,6 procent.

De aanslepende vertraging in de productie van de Tesla Model 3 droeg ertoe bij dat het aandeel van Tesla met 8,6 procent achteruit ging.
REUTERS De aanslepende vertraging in de productie van de Tesla Model 3 droeg ertoe bij dat het aandeel van Tesla met 8,6 procent achteruit ging.

Viacom was dan wel weer in trek met een plus van 7,2 procent. De kwartaalcijfers van het film- en televisiebedrijf stelden flink teleur, maar dat maakt een voor aandeelhouders lucratieve fusie met branchegenoot CBS, waar inmiddels verkennende gesprekken mee worden gevoerd, volgens kenners alleen maar waarschijnlijker.

Bel20 - 2%

De herstelbeweging die de Brusselse beurs gisteren maakte, was niet duurzaam. Vandaag zakte de Bel20-index weer 2,00 procent om uit te komen op 3.911,96 punten. De graadmeter was al negatief gestart en toen de aandelenmarkt van Wall Street eveneens met verlies opende, zette de daling zich verder. De stijging van de langetermijnrente begint de beleggers steeds meer zorgen te baren.

De terugval werd breed gedragen. Van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening van de index hield alleen Ontex het hoofd boven water. De andere negentien gingen onderuit. Bij tien ervan liep de malus op tot 2 procent of meer. De grootste verliezen bij de elitewaarden kwamen op naam van AB InBev (-2,83 procent tot 85,53 euro), Galapagos (-2,70 procent tot 91,64 euro) en Telenet (-2,64 procent tot 59,10 euro).

Lingeriebedrijf Van de Velde deed het wel goed: het aandeel steeg met 3,18 procent.
willy d'hoe Lingeriebedrijf Van de Velde deed het wel goed: het aandeel steeg met 3,18 procent.

Brede markt

Op de brede markt trok Mithra zich van de negatieve stemming niets aan. Het aandeel van de specialist in geneeskunde voor vrouwen veerde 5,23 procent op tot 15,70 euro. Het bedrijf maakte beloftevolle hemostatische resultaten bekend in een studie naar het nieuw contraceptiemiddel Estelle. Ze leren dat de kans dat vrouwen een longembolie of een trombose kunnen ontwikkelen door gebruik ervan kleiner is dan bij klassieke anticonceptiemiddelen. KBC Securities trok daarop het koersdoel voor het aandeel op van 15,50 euro naar 17,50 euro.

In het zog volgden Fagron met een vooruitgang van 3,86 procent tot 12,66 euro en Van De Velde met een klim van 3,18 procent tot 43,80 euro.

Barco hield op enige afstand stand met een kleine bonus van 0,62 procent bij een slotkoers van 97,00 euro. De verkoop van de Lighting-activiteit deed de omzet van de visualisatiespecialist in 2017 met 1,6 procent zakken tot 1,08 miljard euro. De nettowinst klom niettemin met 13,8 miljoen euro naar 24,8 miljoen euro. De aandeelhouders zien hun dividend van 1,90 euro naar 2,10 euro stijgen. 

Komende weken

Volgens experts is het normaal dat de aandelenkoersen dalen en mogen we ons de komende tijd aan nog meer wispelturigheid verwachten. "We hadden een epische periode. Er was euforie omdat er geen daling was," zegt Jeffrey Schulze, investeringsstrateeg aan CNN.

"Een groot dieptepunt zoals dat van maandag gaat niet zomaar weg. We zullen wispelturige dagen blijven zien," vertelt JJ Kinahan, hoofd marktstrategie bij TD Ameritrade. "Het kan twee tot drie weken duren."

Het begin van 2018 brengt voor beleggers een heel ander verhaal dan 2017, toen de beurskoersen gedurende de langste periode ooit hoog bleven. Maar een dergelijke kalmte is ongewoon, en de effecten raakten oververhit. 

Het beursgebouw van Brussel.
Shutterstock Het beursgebouw van Brussel.34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Over 23 jaren beleggen in defensieve en neutrale ICB's heb ik toch een gemiddelde opbrengst van 3,5% tot 4%. Ik ken niets van de beurs maar ik zie dat je altijd verliezer bent op de spaarboekjes waar je nog amper 0,11% rente ontvangt maar je spaarcenten ieder jaar een 2% minder waard wordt door de inflatie!

 • Jef Klaas

  Beter investeren in cryptocurrency, ik verdien er allesinds nog steeds aan :D

 • Roland De Smedt

  Elon Musk heeft een klassieke boekhouder naast zich nodig om hem te leren dat in het kolommetje links meer moet zitten dan in dat aan de rechterkant.

 • Guy Stoffelen

  Trump zal wel zeggen dat het de schuld van Obama is.

 • guy vermeulen

  er schiet nog 15 procent over !!