Beurzen kleuren rood door vrees voor recessie

AFP
De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten gisteravond met stevige verliezen en ook de Japanse aandelenbeurs krijgt zware klappen. Op Wall Street werd de vrees voor een recessie aangewakkerd door tegenvallende cijfers over de staat van de Duitse en Chinese economie. Die angsten werden verder gevoed door de laatste rente-ontwikkelingen op de obligatiemarkt.

De Dow-Jonesindex sloot gisteravond 3,1 procent lager op 25.479,42 punten. De S&P 500 dook 2,9 procent naar omlaag tot 2840,60 punten en techbeurs Nasdaq leverde 3 procent in op 7773,94 punten.

In Tokio eindigde de toonaangevende Nikkei vanochtend 1,2 procent in de min op 20.405,65 punten. Een stijging van de Japanse yen, die in onrustige tijden als een veilige haven wordt gezien, drukte op het beurssentiment. Vooral de Japanse bedrijven die veel producten verkopen in het buitenland kampten met de duurdere yen. 

Recessie

De schrik voor een recessie zit er goed in nadat de Duitse economie kromp in het tweede kwartaal ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De handelsoorlog tussen de VS en China speelt daar een grote rol in. Bovendien meldde China een afzwakking van de industriële productie.

Rente

Naast een gekrompen economie, kreeg het vertrouwen van de beleggers ook een knauw door lagere rentes op de obligatiemarkten. De rente voor Amerikaanse tienjarige obligaties doken onder die van tweejaars schuldpapier. Die zogenoemde omgekeerde rentecurve wordt gezien als een voorbode van een recessie.

De olieprijzen daalden eveneens stevig. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent minder op 55,08 dollar. Brentolie werd 3,4 procent goedkoper tot 59,23 dollar per vat.

Ook bitcoin omlaag

Ook de waarde van bitcoin is weer flink aan het dalen. Eerder deze maand was de cryptomunt nog meer dan 12.000 dollar waard. Maar vanochtend bedraagt de koers zo’n 9.700 dollar, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap.com.

Een directe aanleiding voor de nieuwe daling is moeilijk aan te wijzen. Flinke waardeveranderingen zijn soms het gevolg van handelaren die grote aan- en verkopen doen.

De digitale munt begon in mei nog aan een opmars, na de instorting van de cryptomarkt die in januari van vorig jaar inzette. Sinds die opleving bewoog de koers van de grootste cryptomunt, gemeten naar totale marktwaarde, met flinke pieken en dalen.

Veilige haven

Er is op sociale media nog steeds veel discussie over de bitcoin. Sommige analisten stellen daarnaast dat het grillige koersverloop niet los te zien is van de recente stormachtige ontwikkelingen op de aandelenmarkten. Op sommige momenten zouden beleggers de munt als veilige haven beschouwen en soms juist niet.
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Er zijn instanties die er belang bij hebben doemberichten de wereld in te sturen. Ik geloof er allemaal niks van. Gezien de kans zeer groot is dat de rente nog heel lang heel laag blijft zijn de slimmerikken erop uit alles wat rendeert op te kopen. Met gratis geleend geld verwachten die een fenomenale opbrengst.

 • vital verstraten

  De crisis is reeds begonnen, maar men wil het nog niet accepteren. De fed zegt dat er 30 procent kans op crisis is, ja dat hebben ze ook in 2008 gezegd en toen was de crisis ook al begonnen. De enig redding is goudmunten of goudmijnaandelen kopen, de rest zal het niet redden. Dit keer zal het geen huizencrisis zijn maar een crisis van de corporated debt. Allemaal hun eigen aandelen ingekocht met geleend geld, en als dan de aandelen dalen, daar gaat hun AAA rating, enkel nog JUNK bonds.

 • Christian Alex

  Donderdag en vrijdag kleurden de beurzen groen. Aandelenkoersen stijgen en dalen.

 • peter knaap

  paniek voor de rijken. er zijn te veel kleine vissen die mee snoepen

 • jan pharma

  De enige veilige haven is goud...