Beurzen fors lager door vrees voor handelsoorlog tussen VS en China

AFP
De vrees voor een handelsoorlog laait weer op nadat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsrelatie met China verder op scherp heeft gezet. De Aziatische beurzen gingen vandaag fors lager, de Europese volgen.

Trump laat 200 miljard dollar aan Chinese import identificeren, die met een extra heffing van tien procent kunnen worden belast. Peking sloeg onmiddellijk terug en dreigt met tegenmaatregelen.

Het open handelsconflict tussen de twee grootste economieën ter wereld zorgt ervoor dat beleggers op de beurzen de uitgang zoeken en zich richting veilige havens reppen. In Tokio eindigde de Nikkei 1,8 procent lager en ook elders in Azië verloren de beurzen terrein.

De Europese beurzen openden vandaag donkerrood. De Dax opende 1,6 procent lager, en ook in Parijs en Londen gaan de sterindexen dik een procent lager. In Brussel staat de Bel20 ruim op verlies. 

Bedrijven

Bedrijven die geraakt kunnen worden door de oplopende handelsvete tussen Washington en Peking stonden onder druk. Vliegtuigbouwer Boeing, machinefabrikant Caterpillar en autobedrijven als General Motors (GM) en Ford verloren tot 3,9 procent. Ook de chipsector kreeg een tik door de oplaaiende angst voor een Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Chipmakers als Qualcomm, Intel en AMD leverden tot 2,5 procent in.

Ook Tesla zou schade van de handelsstrijd kunnen ondervinden, maar stond daarnaast in de belangstelling door sabotage. Topman Elon Musk heeft gezegd dat een medewerker van de fabrikant van elektrische auto's gesjoemeld had met de software van het productiesysteem. Daarnaast zou hij gevoelige bedrijfsgegevens aan derden hebben gestuurd. Het aandeel verloor bijna 5 procent.

Netflix steeg juist hard. Een opwaardering van analisten van GHB Insights stuwde het aandeel van de videostreamingdienst 3,7 procent omhoog. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Van Overveldt

    Bijzonder grappig dat de Amerikaanse chip-fabrikanten delen in de klappen. Chinezen kunnen geen smartphones op de markt brengen zonder Amerikaanse chips, net die technologie hebben ze nooit gekregen van de Amerikanen. Alleen TI en HP was zo stom om alles in China te produceren, gaf in de jaren 70 toch een hele heisa daar de Amerikaanse draagrakketten konden gehackt worden door Chinese chips????

  • paul van de velde

    De handelsoorlog is opgezet door de financiële elite om de staatsschulden wat aan te zuiveren, tenslotte betaald de consument al deze taksen en belastingen. Zo krijgen alle landen meer geld binnen dat terug naar de banken kan vloeien. Meer moet je hier niet achter zoeken.