Beurzen bloeden door coronavirus: Bel-20 tien procent lager op zeven dagen tijd

AP
De Europese beurzen gingen vanmorgen verder omlaag na de zware verliesbeurten in de afgelopen twee dagen. Beleggers blijven bezorgd over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. In Brussel opende de Bel-20 ook vanmorgen weer in het rood en verloor op zeven dagen tijd ruim 10 procent. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren vanmorgen tot 1 procent. De AEX-index in Amsterdam noteerde na een paar minuten handelen 0,6 procent in de min op 579,24 punten. De hoofdindex in Milaan zakte 0,2 procent.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bedrijven ondervinden steeds meer schade van de virusuitbraak. De Britse drankenproducent Diageo, bekend van onder meer Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness, verwacht dat de uitbraak van het coronavirus het bedrijf in het lopende boekjaar honderden miljoenen euro’s winst kan kosten. Door maatregelen in China tegen de epidemie blijven veel bars en restaurants gesloten en worden feestelijkheden afgelast. Daardoor slijt het moederbedrijf van whiskymerk Johnnie Walker en Guinness minder drank.

Ook levensmiddelenproducent Danone denkt dit jaar minder hard te groeien door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Daardoor verdwijnt er in het lopende kwartaal ongeveer 100 miljoen euro aan omzet voor het Franse bedrijf. Met name de verkopen van mineraalwater en babymelk in China vallen daardoor tegen. Danone haalt een tiende van zijn omzet uit dat land.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kondigde een pakket met maatregelen aan om de schade zo veel mogelijk te beperken. Met name op personeelskosten wordt bespaard. Lufthansa stelt het aannemen van nieuwe medewerkers uit of houdt dat zelfs opnieuw tegen het licht. Trainingen voor stewards en grondpersoneel gaan niet door. Ook biedt Lufthansa haar personeel onbetaald verlof aan en wordt uitgezocht of er meer opties voor parttime werken mogelijk zijn. Hoe groot de schade door het coronavirus is, kan de luchtvaartmaatschappij nog niet zeggen.

Ook KLM kondigt vanmiddag “drastische” bezuinigingsmaatregelen aan als reactie op de economische impact van het coronavirus. Dat staat in een brief van financieel directeur Erik Swelheim aan het management van de luchtvaartmaatschappij.

Zo worden niet-noodzakelijke investeringen voorlopig uitgesteld. Bijvoorbeeld IT-projecten die nog niet zijn begonnen, gaan voorlopig niet van start. Ook worden er beperkingen ingesteld bij de aanwerving van personeel. KLM had al eerder onder andere trainingen voor nieuw cabinepersoneel stopgezet.

Lees ook: Al uw vragen over corona beantwoord: lopen zwangere vrouwen meer risico? Kan het virus nog gevaarlijker worden en mag ik straks nog op vakantie? (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paola nerozzi

  Dat ze maar doen mij stoort het niet ofwel worden ze rijker of armer er is altijd iets

 • Diego Missiaen

  Het spel moet nog beginnen. Denkt iedereen hier misschien dat na een beursstijging van bijna elf jaar en nu al de tweede langste koersklim in de geschiedenis, dat we nog veel verder omhoog kunnen? Ik weet een ding zeker, hoe hoger je staan, hoe dieper je kan vallen.

 • Pascal Daemen

  Voor mij mag de waarde zeker nog met 20% dalen .

 • Geert Tamsyn

  ‘t Is ‘t moment om bij te kopen!

 • Naessens Kristof

  Was het niet het coronavirus, dan zou het wel een andere trigger geweest zijn. De beurzen zijn véél te véél overgewaardeerd. Het zou wel eens een zwarte zwaan-event kunnen zijn als de economische schade blijft aanhouden door het virus, de recessie heeft men door massaal geld bij te drukken voor zich uit kunnen schuiven, waardoor de impact van de volgende recessie alleen maar erger gaat zijn, een stuk erger dan die van 2008!