Beurswaakhond waarschuwt voor fraude bij beleggingen

Jean-Paul Servais staat aan het hoofd van FSMA.
PHOTO_NEWS Jean-Paul Servais staat aan het hoofd van FSMA.
De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt het publiek voor 'boiler room'-fraude, een vorm van oplichting waarbij vaak telefonisch fictieve of waardeloze aandelen of financiële producten worden aangeboden.

De FSMA waarschuwt voor verschillende 'boiler rooms' die de Belgische consument benaderen, zoals Green Seed Capital en CDH Investments, United Global Trading, Gemasia Investments Corporation, Burton Financial Partners, Euro Asia Invest, Moss Securities en Excel Management.

De oplichters beloven grote winsten. Vaak wordt de consument gelokt met een eerste, in bedrag beperkte, investering die zeer vlug winstgevend blijkt te zijn. Vervolgens wordt de consument gevraagd om steeds meer te investeren. In tegenstelling tot de eerste investering, zijn de nieuwe investeringen verlieslatend. Wanneer de consument zijn geld terugvordert blijkt dat niet mogelijk zonder bijkomende stortingen. Daarbij wordt niet geaarzeld om de consument onder zeer zware druk te zetten - vandaar de Engelse benaming 'boiler room' -, zegt de FSMA.

Het is niet voor het eerst dat dergelijke fraude opduikt in ons land. De FSMA trekt aan de alarmbel van zodra de financiële waakhond melding krijgt van een poging tot fraude en er ook al in het buitenland is gewaarschuwd voor de oplichters.

Op wikifin.be geeft de FSMA tips om fraude en oplichting te voorkomen bij beleggingen.