Beursgang moeder Douwe Egberts grootste van Europa dit jaar

ANP
Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet's, heeft vrijdag in Amsterdam de grootste beursgang in Europa van dit jaar op zijn naam geschreven. Met de nieuwe aandelen haalde het concern, ook bekend van theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L'Or en Tassimo, een kleine 2,3 miljard euro op.

Het oorspronkelijke plan van JDE Peet's was om pas volgende week naar de beurs te gaan, maar vanwege de grote vraag van investeerders is de beursgang vervroegd.

De waardering van beleggers voor het koffiebedrijf was ook te zien in de uiteindelijke marktwaarde. Het aandeel van JDE Peet's begint de handel in Amsterdam op 31,50 euro per aandeel. Daarmee is het bedrijf 15,6 miljard euro waard, wat aan de hoge kant ligt van de eerder beoogde vork.

JDE Peet's haalt meer dan driekwart van zijn opbrengsten uit consumptie van koffie en thee thuis en is daarmee minder geraakt door de crisis. Volgens topman Casey Keller doen koffie en thee het vaak goed tijdens een crisis. De resterende omzet komt uit koffieketens. JDE Peet's, met een omzet vorig jaar van 6,9 miljard euro, denkt verder in tegenstelling tot vele andere bedrijven dit jaar te kunnen groeien.

Niet eerste keer

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door investeerder JAB. JDE Peet's ontstond toen JAB zijn koffie-activiteiten in één bedrijf onderbracht.

JDE Peet's wil de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om de schulden te verminderen. Daarnaast hebben ook bestaande aandeelhouders hun belangen van ongeveer 1,6 miljard euro te gelde gemaakt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.