Beursgang Japan Post groot succes - aandeel Takata wordt afgestraft

Taizo Nishimuro, de president van Japan Post Holding (midden) - Masatsugu Nagato, de president van Japan Post Bank (midden) en Masami Ishii (links), president van Japan Post Insurance.
REUTERS Taizo Nishimuro, de president van Japan Post Holding (midden) - Masatsugu Nagato, de president van Japan Post Bank (midden) en Masami Ishii (links), president van Japan Post Insurance.
De groep Japan Post heeft woensdag haar debuut gemaakt op de beurs van Tokio. Dat was positief: na de openingsbel koerste het aandeel meer dan 16 procent hoger.

In feite waren het drie onderdelen (de holding, bank en verzekeraar) die elk een beursnotering kregen. Met een marktwaarde van 1.400 miljard yen (ruim 10 miljard euro) gaat het wereldwijd om de grootste beursgang van het jaar.

Moedermaatschappij Japan Post Holdings steeg van 1.400 yen intekenwaarde tot 1.631 yen (16,5 pct). Ook de aandelen van de bankdochter (15,86 pct) en verzekeringstak (+33 pct) waren erg in trek.

Japan Post wordt ook wel eens de grootste bank ter wereld genoemd, omdat het voor meer dan 200.000 miljard yen (1.500 miljard euro) aan deposito's bezit - wat overeenkomt met ongeveer 40 procent van het bruto binnenlands product van Japan. Het gaat vooral om spaargeld van particulieren, dat belegd is in overheidsobligaties. Het bedrijf was in overheidshanden, maar met de beursnotering wil de Japanse regering "een privécultuur in de onderneming brengen".

Minder goed nieuws was er woensdag voor het Japanse bedrijf Takata, dat auto-onderdelen produceert. Dat kreeg in de Verenigde Staten als gevolg van het airbagschandaal een recordboete die kan oplopen tot 200 miljoen dollar. Het aandeel dook daarop woensdagochtend zo'n 10 procent lager.