Beursautoriteit waarschuwt voor speculatieve 'binaire opties'

ANP
De autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft vandaag de alarmbel geluid over de zogenaamde 'binaire opties'. Dat zijn financiële producten die "alleen geschikt zijn voor wie echt wil speculeren, bereid is het volledige belegde bedrag te verliezen en met afgeleide financiële producten vertrouwd is". Ook hebben sommige aanbieders niet de nodige vergunningen.

Volgens de FSMA krijgen de jongste tijd steeds meer beleggers het aanbod om een 'alles-of-niets'-contract of binaire optie af te sluiten. "Ze moeten dan een som geld storten en een voorspelling maken over de prijsevolutie in de komende minuten, uren of dagen." Bijvoorbeeld van een aandelenindex zoals de Bel20, een vreemde munt of een grondstof.

"Als hun voorspelling uitkomt, dan krijgen ze hun geld terug. Daar bovenop een flinke winst. Als hun voorspelling niet uitkomt, dan zijn ze hun geld volledig kwijt."

Volgens de beurswaakhond spiegelen de aanbieders voor dat met binaire opties gemakkelijk geld gewonnen kan worden. Maar de kans om de hele inleg kwijt te spelen, is groter dan de kans om geld te winnen, klinkt het.

Enkel beleggingsondernemingen of kredietinstellingen met een vergunning mogen in België binaire opties aanbieden. Meer informatie is te vinden op www.fsma.be.