Bert De Graeve wordt in mei 2014 voorzitter van Bekaert

Bert De Graeve.
PHOTO_NEWS Bert De Graeve.
Bij staaldraadproducent Bekaert gaat voorzitter baron Paul Buysse in mei 2014 met pensioen. Hij wordt als voorzitter vervangen door huidig CEO Bert De Graeve. De Brit Matthew Taylor wordt klaargestoomd om de post van CEO over te nemen. Dat alles gebeurt volgens het bedrijf om "de continuïteit te verzekeren in een sfeer van vertrouwen".

De aankondiging van de wissels deed het aandeel Bekaert op de Brusselse beurs geen goed: rond 13.32 uur stond het helemaal onderaan de Bel20-tabellen met -3,38 procent.

De Brit Taylor krijgt vanaf 1 september 2013 de titel "CEO-designate", hij zal negen maanden samenwerken met Buysse en De Graeve. In mei 2014 wordt hij dan echt CEO. Taylor was tot nog toe topman van Edwards Group, de Britse wereldmarktleider in vacuümpomptechnologieën en gasnabehandelingssystemen.

Baron Buysse is sinds 2000 voorzitter van Bekaert. De Graeve werkt sinds 2002 bij de staaldraadproducent; in 2006 werd hij benoemd tot CEO. "De raad van bestuur besliste over deze wijzigingen aan de top in het kader van een grondig successieplanningsproces dat gericht is op het verzekeren van continuïteit in leiderschap op het niveau van de raad van bestuur en van het uitvoerend management", zo meldde het bedrijf vanmiddag op een persconferentie.

"Onvoorstelbaar internationaal"
"We hebben veel mensen gesproken en hebben Matthew Taylor gekozen vanwege zijn internationale achtergrond en ervaring in zowel hoogtechnologische als industriële bedrijven", aldus Buysse. Op de vraag waarom de nieuwe CEO geen Belg is, antwoordt hij dat Bekaert "onvoorstelbaar internationaal" is geworden en dat deze structuur nodig is in het huidige economische klimaat.

"Bekaert laat na 133 jaar een interessante erfenis en 'product porfolio' na. Werken met 27.000 werknemers en 50.000 klanten wereldwijd is een boeiende uitdaging", zegt Matthew Taylor, die sinds 2010 topman was van Edwards Group en eerder al managementfuncties opnam bij Ford, Land Rover en JCB. Taylor zal de transitieperiode gebruiken om het bedrijf en zijn belangrijkste uitdagingen te leren kennen.

De Graeve
Bert De Graeve zal als voorzitter minstens halftijds bij Bekaert aan de slag blijven, maar sluit niet uit dat hij elders andere taken op zich zal nemen. "Ik stop als CEO omdat ik voorzitter kan worden van een ambitieus bedrijf", zei hij nog. "Ik draag de dagelijkse leiding over aan iemand die Bekaert naar een volgend level kan brengen."

"We hebben de laatste jaren moeilijke beslissingen moeten nemen, maar we hebben altijd een stap vooruit gezet. We beginnen vandaag aan een nieuwe episode", aldus Buysse. Over de toekomst van Bekaert in België voegt de baron nog toe dat een bedrijf zich steeds moet blijven afvragen of de voedingsbodem in een land nog voldoende is om een groeipotentieel in heel de wereld te behouden. "We moeten alles op alles zetten om de industrie in dit land te houden, hoe moeilijk dat ook is", zegt hij. "We moeten analyseren wat we van de toekomst kunnen verwachten en onze stem laten horen bij de beleidsmakers."

Paul Buysse.
PHOTO_NEWS Paul Buysse.