Berlijn krijgt nieuwe luchthaven maar niet af

UNKNOWN
De opening van de nieuwe luchthaven van Berlijn moet voor de derde keer worden uitgesteld. De geplande opening van de Willy-Brandt-Flughafen op 17 maart 2013 wordt niet gehaald. Er kan niet eens een nieuwe streefdatum worden genoemd. Zo meldden Duitse media.

Door fouten bij de planning wordt de nieuwe luchthaven van de hoofdstad steeds meer een hoofdpijndossier. De nieuwe luchthaven moet, bijna een kwart eeuw na de val van de Berlijnse Muur, de plaats innemen van de oude luchthavens van West- en Oost-Berlijn, Tegel en Schönefeld, die stammen uit de tijd van de Koude Oorlog.

Problemen
De opening van de nieuwe luchthaven, die gelegen is in Schönefeld, was oorspronkelijk gepland voor 30 oktober 2011. Het project wordt nu ook bijna 2 miljard duurder geschat dan oorspronkelijk. Op de luchthaven in aanbouw waren er problemen met onder meer de brandveiligheid en de coördinatie van de werkzaamheden van de diverse onderaannemers.

Het Berliner Abgeordnetenhaus, het parlement van de deelstaat Berlijn, bereidt een parlementaire enquête voor naar het luchthavendebâcle. Beoogd voorzitter Martin Delius van de enquêtecommissie zegt dat hij "geen woord meer gelooft" van wat de verantwoordelijken beweren.

Tijdsplanning
Lufthansa, een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die gebruik zullen maken van de nieuwe luchthaven, eist een "betrouwbare tijdsplanning" om op de nieuwe locatie te kunnen proefdraaien.