Beloning topman Shell verdubbelt tot ruim 20 miljoen euro

De Nederlander Ben van Beurden is sinds begin 2014 CEO van de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell.
AFP De Nederlander Ben van Beurden is sinds begin 2014 CEO van de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell.
De beloning van Shell-topman Ben van Beurden is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. De baas van de olie- en gasreus ontving ruim 20 miljoen euro aan salaris, bonussen en aandelen in 2018. Een jaar geleden was dat nog een kleine 9 miljoen euro, leert het jaarverslag.

Het gaat voornamelijk om hogere uitbetalingen in aandelen die zijn gekoppeld aan de langetermijnprestaties van Shell. Van Beurden kreeg daarvoor nu 15 miljoen euro, tegenover 4 miljoen euro een jaar eerder. Zijn jaarsalaris steeg met ruim 2 procent naar bijna 1,6 miljoen euro. Daarnaast kreeg hij nog een bonuspakket van 3 miljoen euro, evenveel als in 2017.

De beloning van Van Beurden en andere topbestuurders van Shell is vanaf dit jaar voor het eerst ook gekoppeld aan harde klimaatdoelstellingen voor de korte termijn. Het energiebedrijf wil in 2021 een 2 tot 3 procent lagere CO2-uitstoot behalen, vergeleken met het niveau van 2016. Voor de lange termijn heeft Shell geen harde doelstellingen. De ambitie is om de CO2-uitstoot van de energieproducten te halveren in 2050.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Cooks

  Niet moeilijk dat stookolie bijna onbetaalbaar wordt, uiteraard ook omdat de smeerlappen die ons regeren er 21% BTW op heffen want verwarming is immers een grote luxe.

 • Christian Alex

  Shell wel een van de grootste bedrijven ter wereld. Zal het over 20 jaar nog bestaan? Dat hangt in grote mate af van de strategische beslissingen die nu genomen worden. Het is slechts weinigen gegeven. Het loon lijkt mij hoog, maar er zijn voetballers die meer vangen: dat is pas belachelijk: wat brengen zij bij?

 • Georges Vande Velde

  Daarom moeten er wereldwijd jobs sneuvelen. Het is ongehoord welke geldwolven er op de wereld rondlopen en er komen er steeds meer. En dan klagen dat er minder winst wordt gemaakt !

 • Mario Picha

  dit zijn praktijken die in ELK groot bedrijf plaats vindt.een arbeider moet zagen en soms staken om 50€ bruto erbij te hebben per maand en zeggen dat er nog mensen zijn die staken veroordelen

 • Serge Aernoudt

  En dan verbaasd zijn dat het werkvolk gaat staken. CEO 's en beleggers de vampiers van de economie en het milieu/klimaat.