Belgische visvangst flink gedaald

(archieffoto)
© VRT (archieffoto)
De hoeveelheid vis die in 2018 werd aangevoerd in de Belgische havens is vorig jaar met 11 procent gedaald tot 14.766 ton. Het gaat om het laagste aantal in zeker vijftien jaar. Dat blijkt uit de landbouwcijfers die Statbel, de Belgische dienst voor statistiek,  vandaag publiceerde.

De daling heeft vooral betrekking op tong (-6,6 procent ten opzichte van 2017), kabeljauw (-10,3 procent) en schol (-16 procent). Bij de rog is er sprake van een status quo (-0,1 procent). De vangst van de garnalen is dan weer fors gestegen (+143 procent). 

De gevangen vis was goed voor een waarde van in totaal 62,6 miljoen euro, het laagste cijfer sinds 2013. In vergelijking met 2017 gaat het om een achteruitgang met bijna 7 procent.

De productie van rundvlees en varkens is dan weer redelijk stabiel gebleven, zo meldt Statbel nog. Bij het pluimvee ligt het aantal geslachte dieren slechts 0,3 procent lager dan in het recordjaar 2016. Uit de gegevens van Statbel blijkt voorts dat de opgang van de biologische landbouw in België ook in 2018 nog is voortgezet. Op tien jaar tijd is het aantal landbouwbedrijven toegenomen met een factor 2,5. Het aantal dieren in de biologische sector is in dezelfde periode verdrievoudigd. 
In 2018 bedroeg het aandeel van de landbouw in de Belgische economie 0,63 procent. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Er zit meer plastiek en andere rommel in de zee dan vis!

 • Modest Bonvivant

  Verkoopstrucjes, zie 2 jaar terug : alarm geen garnalen meer , prijs stijgt naar 60 tot 80 euro per kilo, gevolg niemand koopt nog garnalen. Nu een overschot dus ze verkopen ze in de winkel aan 20 euro per kilo. Mochten de mensen nu geen zalm of kabeljauw meer kopen, gegarandeerd daalt de prijs met meer dan 50% !

 • louis van hoeylandt

  de natuur zorgt voor meer garnaal dus eten voor de vis ,als men het eten van de vis nu ook gaat vangen ja dan is er vroeg of laat geen vis meer ,de voedselketen past zich normaal aan in de natuur ,veel voedsel(garnaal) is veel vis later ,1 ding is zeker als we enkel moesten vangen of slachten wat we consumeren komen we met 1/4 toe van hetgeen we nu vangen/slachten

 • dirk claeys

  Alle vissersboten worden aan onze Hollanders verkocht, oud ijzer met inclusief de kwota? Wat vlees betreft ,boeren sterven verder uit, veevoeders nemen boer over wegens wanbetalingen, werken voor appel en ei, tussenpersonen verdienen meer dan arme boer, maar kan dan gewoon verder werken in loondienst voor 1500€ maand!

 • andre Dewilde

  Rap morgen naar de winkel vooralleer de haring verkocht is.