Belgische staat niet langer in belastingparadijs Britse Maagdeneilanden

thinkstock
De Belgische Maatschappij voor Investeringen (BMI) stapt uit het omstreden Vietnam-project, waardoor de Belgische staat - via de BMI - niet langer aanwezig is in een belastingparadijs. Dat meldt De Tijd.

Via de Paradise Papers, een reeks over fiscale ontwijking waaraan ook De Tijd, Knack en Le Soir meewerkten, kwam aan het licht dat ook de Belgische staat sinds begin 1999 betrokken was bij een constructie op de Maagdeneilanden, een notoir fiscaal paradijs. De staat participeert via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) in de BMI. Dat investeringsvehikel is mede-eigenaar van Infralsiadevelopment, een bedrijf dat mee achter een groot havenontwikkelingsproject in Vietnam zit.

De Belgische staat zou nooit een fiscaal voordeel uit de constructie gehaald hebben, verklaarde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Volgens de Tijd heeft heeft de raad van bestuur van de BMI na aandringen van de minister beslist om uit het omstreden project te stappen. Dat gebeurt op 31 december via een put-optie, besliste de raad van bestuur unaniem.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hugo Van Haevre

  En het geld naar waar verdwijnt dat graaiers

 • jo vandenberghe

  En daarmee is de kous af?Wij Belgen zijn véél te braaf,hoogtijd om een klein beetje meer van ons te laten horen en te doen wat de sneeuw vandaag gedaan heeft!

 • ingrid grieten

  En gaat die miljardeninvestering nu terug in de staatskas komen of gaan ze die onderling verdelen om het jaarlijkse begrotingstekort op peil te houden? Ik ben bang dat het laatste zal gebeuren.

 • jo vandenberghe

  Ze kunnen ons al wijsmaken wat ze willen,wie zal het natrekken?

 • Dan Midden

  En wie ging er vaak naar vietnam? Geert Versnick en Steve Stevaert misschien? Was dat voor fiscale redenen of voor "plezier" met lokale schoonheden of voor beiden?