Belgische staat int 124 miljoen euro meer aan tabaksaccijnzen dan in 2017

“Stijgende grensverkoop”

Sigaretten.
REUTERS Sigaretten.
De Belgische schatkist heeft vorig jaar 8,833 miljard euro opgestreken aan accijnzen. Dat melden de kranten van Sudpresse vandaag. De accijnzen op tabaksproducten brachten in 2018 zowat 2,373 miljard euro op, een stijging met 123,8 miljoen ten opzichte van het jaar voordien.

Het gaat om de eerste toename van de inkomsten op tabaksaccijnzen in vier jaar. Een van de mogelijke verklaringen voor de toename is de stijging van de grensverkoop nadat Frankrijk in maart vorig jaar de prijs van een pakje sigaretten met 1 euro verhoogde.

De accijnzen op alcohol brachten vorig jaar 815,5 miljoen euro in het laatje, een daling ten opzichte van 2017 (823,2 miljoen) en 2016 (830,7 miljoen).
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  @Jan Sierens, je bent een grote fantast. Google even en stel dan zelf vast dat rokers de gezondheidszorg vorig jaar 800 miljoen hebben gekost. Als je nu kunt rekenen dan blijft er ruim 1,5 miljard over. Mocht iedereen dus stoppen dan gaat dit de niet-roker 185 euro per jaar kosten om dit verlies te compenseren.

 • Patrik De Weirdt

  Iedereen klaagt over de rokers maar deze zelfde klagers zitten in de zomer maar al te graag op een terrasje waar tientallen auto's voorbij rijden die, zoals iedereen weet, geen uitlaatgassen produceren en opperbest zijn voor de gezondheid.

 • Erik Neyt

  Hoeveel word er gekocht door mensen die in Belgie wonen? hou er rekening mee dat iedere Nederlander weet dat sigaretten e.d veel goedkoper zijn in Belgie.

 • Daniël Marcinkowski

  Ik lees dat het aantal rokers niet af neemt en dat dankzij hun verslaving de overheid nog meer verdient. Maar afschaffen of verbieden lukt niet.

 • raf peeters

  En waarom gaat er geen deel van deze miljarden naar de ziekenzorg?.Hospitalen en ziekenkassen schreeuwen het uit ,tekorten tot en met maar de miljarden opbrengsten van sigaretten verdwijnt in de staatskas en nog hebben ze miljarden tekort(maken ze mensen wijs),procentueel zou het goed staan dat bv. de helft naar gezondheidszorg gaat.