Belgische staat duikt zelf op in Paradise Papers

De Britse Maagdeneilanden
Thinkstock De Britse Maagdeneilanden
De Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI), die gecontroleerd wordt door de Belgische overheid en de Nationale Bank van België, is betrokken bij een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden. Dat berichten De Tijd, Le Soir en Knack vandaag op basis van de Paradise Papers.

De BMI is voor 64 procent in handen van de Belgische staat. Toch blijkt de investeringsmaatschappij al twintig jaar betrokken te zijn bij een constructie op de Britse Maagdeneilanden, via een postbusvennootschap die alleen op papier bestaat. Die kreeg op het eiland Tortola het plaatselijke adres van het advocatenkantoor Appleby, van waaruit de Paradise Papers zijn gelekt.

"Vergissing"

De BMI verzweeg de constructie al die jaren in haar jaarrekeningen. Er werd alleen een adres in Vietnam vermeld, omdat via de Britse Maagdeneilanden wordt geïnvesteerd in een groot havenproject in het noorden van het Zuidoost-Aziatische land. De investeringsmaatschappij geeft toe dat haar jaarrekeningen niet correct waren. "Een vergissing", luidt het.

Vier jaar geleden werd boven op de constructie op de Maagdeneilanden een vennootschap opgericht in Hongkong, dat België sinds halverwege vorig jaar officieel als een belastingparadijs bestempelt.

Belastingjager  bestuurder bij BMI

Hans D'Hondt, de grote baas van de belastingadministratie die zelf moet jagen op constructies in belastingparadijzen, was lang bestuurder bij de BMI. Hij zat ruim tien jaar in de raad van bestuur, tot in juni vorig jaar. Hij beweert dat niemand hem ooit verteld heeft dat het project via een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden liep.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil snel de zaken in kaart brengen.
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil snel de zaken in kaart brengen.

BMI-dossier volledig in kaart brengen 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil nagaan hoe de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) betrokken is geraakt bij een postbusconstructie op de Maagdeneilanden. Dat zei hij vanmorgen in 'De Ochtend' (Radio 1). "Ethisch kan dit niet, maar ik wil, in termen van verantwoordelijkheden van mensen, weten waarover we praten".

Volgens minister Van Overtveldt is het nu zaak om "snel en correct de zaken in kaart te brengen hoe het zo is kunnen lopen en hoe dat zo lang onder de waterlijn is kunnen blijven". De constructie was jaren onbekend, omdat de BMI ze nooit in de jaarrekeningen vermeldde.

Documenten publiek maken

Van Overtveldt herhaalde zijn oproep aan de journalisten om hun documenten op tafel te leggen. "Men vraagt aan politici om actie te ondernemen. Mijn vraag is: geef ons bewijsstukken die circuleren maar die we vandaag niet in handen hebben". Het Duitse Bundeskriminalsamt - de Duitse gerechtelijke politie - zou de documenten hebben. Van Overtveldt zegt dat daar al contacten zijn gelegd.

Te traag

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei eerder in 'De Ochtend' dat Van Overtveldt fiscale fraude "met slepende voeten en een degelijke rem" aanpakt. Van Overtveldt spreekt dat tegen en zegt dat de fraudebestrijding op volle toeren draait, met een "historische hoogte" voor de effectief geïnde bedragen.

Almaci vindt ook dat er dringend extra personeel moet komen voor gerecht en fiscus. "De equipe die zich bezighoudt met het opsporen van fiscale fraude moet worden uitgebreid, want dit kost ons tien tot twintig miljard euro per jaar".

Minister Van Overtveldt zegt dat er bij de Bijzondere Belastinginspectie al honderd mensen zijn bijgekomen. "De BBI is uitgerust zoals het hoort", zegt de minister.
283 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  Het geld dat ze toegestopt kregen van de gasten die gepakt zijn voor de Swiss leaks,de Lux leaks en de panamapapers verbergen ze vlug buiten onze grenzen!

 • Jose Van Hauwaert

  @Jef Deckers. Waarom zou de N-VA centen krijgen voor iets die de spa-cd&v en ovld in elkaar gebokst heeft vraag ik mij af. Niet de N-VA heeft al deze routes mogelijk gemaakt...die waren nog niet eens op de kieslijsten die tijd

 • andre wouters

  Ons geld zit al in het paradijs, nu wíj nog!!!

 • diane daenen

  En het graaien en zakkenvullen blijft maar verdergaan...hoelang nog???????

 • Line Breemersch

  Ze weten van niets..........er lopen er daar een paar met een heel lange neus rond!! Zo'n dingen staan in de boekhouding, on dan door te sluizen, alsof een bedrijf continu miljoenen kan "kwijtspelen" zonder dat de grote bazen en bestuurders het weten......