Belgische schuldenberg groter dan ooit

De schuldgraad groeide in België de jongste jaren veel sneller dan in de meeste andere landen.
ANP XTRA De schuldgraad groeide in België de jongste jaren veel sneller dan in de meeste andere landen.
Niet alleen de Belgische overheid, ook de bedrijven en de gezinnen zitten diep in de schulden. Volgens cijfers van Eurostat steeg de totale schuld van de overheid en de privésector vorig jaar naar 296 procent van het bruto binnenlands product (bbp). 

"De trend van snel stijgende gezinsschulden mag geen tien jaar duren", waarschuwt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van de vermogensbeheerder Econopolis, vandaag in De Tijd.

De schuldgraad groeide in België de jongste jaren veel sneller dan in de meeste andere landen. Slechts twee soorten landen hebben een hogere schuldgraad. De eerste categorie zijn de probleemlanden Griekenland en Portugal. De andere zijn belastingparadijzen Cyprus, Luxemburg en Ierland, die veel buitenlandse bedrijven aantrekken. Daardoor is de schuldgraad van de bedrijven in verhouding tot het bbp er hoog.

Risico's voor economische groei en financiële stabiliteit

"Een overdreven hoge schuld van de privésector houdt grote risico's in voor de economische groei en financiële stabiliteit", zegt de Europese Commissie. Daarom houdt ze zowel de overheids- als de privéschuld in het oog. De Belgische privésector heeft een schuld van 190 procent van het bbp, veel meer dan de 133 procent die de Europese Commissie aanvaardbaar acht.
141 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leopold Vanhoof

  Las ik vandaag toevallig toch niet dat Belgie het 7ste rijkste land is in de wereld!!!!

 • Bart Muyshondt

  Wat wil je met 6 regeringen België!

 • Karine Roeland

  Iedereen is hier toch miljonair? Wij leven niet boven onze stand, wel de ministers en de Koninklijke familie. Mochten de ministers als een goede huisvader regeren zouden ze veel besparen. Het enige dat ze goed kunnen is geld van anderen uitgeven en hun zakken vullen.

 • Jos Temmerman

  Tuurlijk ,die schuiven gewoon alles door naar de volgende, of denk je nu echt dat die vele miljarden begrotingstekort plots gaan vliegen zijn ?

 • eveline persijn

  gelijk welke partij de leiding heeft zolang de zelfde in de partijen zit zal dat nooit veranderen omdat ze alleen aan hun geld denken en de werkende mens moet het maar op voor op draaien