Belgische rente daalt opnieuw naar 2 procent

THINKSTOCK
De Belgische langetermijnrente is vanmiddag opnieuw naar 2 procent gezakt, in de buurt van het historisch dieptepunt. De erg lage rente is goed nieuws voor de Belgische begroting: mogelijk wordt tot honderd miljoen euro uitgespaard dit jaar.

Vrijdagmiddag daalde de rente eventjes naar 2 procent, om dan weer wat te stijgen. Het is geleden van mei vorig jaar dat die drempel werd bereikt. Begin mei 2013 werd ook de laagste tienjaarsrente ooit opgetekend voor ons land: 1,92 procent.

Een tienjaarsrente van 2 procent houdt in dat indien België vandaag op tien jaar geld zou lenen, ons land daar twee procent rente op zou betalen.

Door de lage rente spaart België dit jaar alleen al tientallen miljoenen euro's, mogelijk tot honderd miljoen euro, zegt Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld. Over langere termijn kan het gaan om miljarden euro's.

Er zijn verschillende redenen voor de rentedaling, die zich ook in andere Europese landen doorzet. Zo is er de jacht van beleggers naar rendement boven wat de Duitse tienjaarsrente biedt, en is er de betrouwbaarheid van overheidsobligaties als beleggingsinstrument.