Belgische loonkosten op twee na hoogste in Europa

Thinkstock
De loonkosten in België blijven hoog. Met arbeidskosten van gemiddeld 39,7 euro per uur stond België in 2018, voor het derde jaar op rij, op de derde plaats in de Europese Unie. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag bekend. De Belgische loonkosten namen wel minder snel toe dan in de buurlanden. 

De arbeidskosten lagen vorig jaar in België op gemiddeld 39,7 euro per uur. Alleen in Denemarken (43,5 euro) en Luxemburg (40,6 euro) lagen die nog hoger. Het gemiddelde voor de Europese Unie bedraagt 27,4 euro per uur, voor de eurozone is dat 30,6 euro.

Toch lijkt het beleid van loonmatiging in België enigszins te werken. De arbeidskosten namen vorig jaar in België procentueel gezien minder snel toe dan in de meeste andere EU-landen, inclusief de buurlanden. Tegenover de 1,6 procent stijging in België, was er een toename met 2,3 procent in Duitsland (tot 34,6 euro), met 2,4 procent in Frankrijk (35,8 euro), met 2,2 procent in Nederland (tot 35,9 euro) en met 1,9 procent in Luxemburg. 

Zweden was het enige land in de EU waar de gemiddelde arbeidskosten vorig jaar daalden: -3,9 procent tegenover 2017.

De laagste arbeidskosten zijn er in Bulgarije (5,4 euro), Roemenië (6,9 euro), en Litouwen (9,0 euro), Hongarije (9,2 euro) en Letland (9,3 euro).

De arbeidskosten zijn samengesteld uit de loonkosten plus niet-loongerelateerde kosten zoals de sociale bijdragen van de werkgever. De cijfers van Eurostat hebben betrekking op alle bedrijven met minstens tien werknemers, met uitzondering van de landbouwsector en de openbare sector.
76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Ja, maar de loonmatiging treft ons als werknemers en burgers. Alle voordeel komt bij de bedrijven. Ons loon blijft hetzelfde en onze fakturen worden verhoogd door de tax shift. Resultaat onze koopkracht daalt. Niet de lonen zijn te hoog , maar de belastingen en heffingen erop. Dank zij de staat en wij draaien ervoor op.

 • Paul Philippaerts

  Maak eens een vergelijking op basis van de centen die de mensen in de pocket krijgen. Dit is weer een vergelijking voor de werkgevers, nooit voor de werknemers.

 • Bernard Loncke

  Dat gaat allemaal veranderen met de volgende linkse regering! Dan wordt alles GRATIS 'mijn gedacht' ! Maar wel een gat in de begroting van 800 miljard ipv 8 miljard en weer zal de burger dan het gelag betalen! Ik hoop dan maar op het failliet van België.....kunnen we eindelijk die boedel splitsen!

 • Tom Faes

  De loonkost is hier te veel hoog doordat wij al die politici van de zes regeringen moeten betalen . In een land een zakdoek groot zijn we op deze manier ons hopeloos belachelijk aan het maken . Dus één land en één regering en al de overbodige politici moeten maar een job zoeken en werken tot 67 jaar.

 • Marc Statham

  En op gebied van belastingen staan we gegarandeerd op NR1

Video