Belgische lonen gaan er in 2018 amper op vooruit

BELGA
Het reële loon van Belgische werknemers gaat er volgend jaar met amper 0,1 procent op vooruit. Dat blijkt uit cijfers die de Britse vakbond TUC op zijn website heeft geplaatst. Ons land bengelt daarmee helemaal onderaan het Europese klassement, al doen Zwitserland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk nog slechter. 

Het Trade Unions Congress (TUC) baseerde zich voor de berekening op cijfers van de Oeso. Op een totaal van 32 landen staat ons land op een 28ste plaats. Het reële loon - rekening gehouden met de inflatie - stijgt hier volgend jaar met amper 0,1 procent, terwijl het gemiddelde voor de eurozone 0,6 procent bedraagt. 

Traditionele lagelonenlanden als Hongarije, Letland of Polen staan - weinig verrassend misschien - op kop van de lijst, met groeiprojecties rond de 4 procent. Maar ook landen waar de lonen vergelijkbaar zijn met de onze doen het een pak beter. De Nederlanders zien hun loon er volgend jaar bijvoorbeeld met 1,1 procent op vooruit gaan, de Duitsers met 0,9 procent en de Fransen met 0,8 procent. Ook niet-Europese landen als Australië (0,4 procent) of Canada (1 procent) doen het een pak beter. 

Toch kan het nog slechter. Onze lonen gaan er nog licht op vooruit, maar de Spanjaarden, Italianen en de Britten gaan er in 2018 volgens de voorspellingen zelfs op achteruit. Het Verenigd Koninkrijk is de grote verliezer, met een daling van het reële loon met 0,7 procent. Dat is volgens TUC te wijten aan de brexit, omdat de inflatie sindsdien torenhoog is. De vakbond ziet ook niet meteen verbetering: volgens de huidige voorspelling herstelt het loon zich pas vanaf 2025, klinkt het.
189 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Een beetje vergelijkbaar met wat in Nederland gebeurt. Ook daar merken ze de economische groei niet op hun loonstrookje. Maar die Nederlandse bedrijven staan nu wel in de top 3 van de wereld als het aan komt op de verloning van hun CEO's. In 2016 stonden ze nog maar 5. Er is dus toch één categorie werknemers die er op vooruit gaat.

 • jo vandenberghe

  Met NVA en OVLD is dat eerder een doodnormale zaak,hun achterban daarentegen gaat er met rasse schreden op vooruit!Nog nooit hebben zelfstandigen en ondernemers zulke goede zaken gedaan,belastingscontroleurs liggen vastgebonden aan hun bureau en krijgen een boete als ze een zelfstandige of ondernemer willen natrekken!

 • peter maas

  Laat ons ook de bange vakbonden niet vergeten die de laatste 15 jaar alleen maar aan zichzelf dachten!

 • Eddy Vandeweyer

  luc lievens: het werpt inderdaad zijn vruchten af. Het hangt er alleen van af bij welke groep men thuis hoort, hoort men thuis bij "jan modaal" dan zijn het de rotte vruchten, hoort men thuis bij de rijken elite dan krijgt men de gezonde lekkere vruchten.

 • Dany Herman

  Minder ongelukken en doden in het verkeer, volgens de logica van verzekeringen zouden autoverzekeringen dus goedkoper moeten zijn Hallo Beke maak uw minister Peeters wakker want er is werk maar of hij iets gaat doen dat betwijfel ik ZIE ARCO