Belgische Kinepolis-zalen trekken bijna kwart minder bezoekers

RV
Bioscoopuitbater Kinepolis heeft er een zwak eerste kwartaal opzitten, vooral in eigen land. De elf zalen in België trokken 23,5 procent minder bezoekers dan in de eerste drie maanden van vorig jaar, volgens Kinepolis door een gebrek aan blockbusters.

Kinepolis heeft in verschillende landen 96 bioscopen. Die trokken in het eerste kwartaal 8,82 miljoen bezoekers. Dat zijn er 6 procent minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar. In België waren er 1,84 miljoen bezoekers. Canada is met 2,56 miljoen de belangrijkste markt voor Kinepolis.

"In onze sector is content een determinerende factor", legt topman Eddy Duquenne uit. "Vorig jaar kenden we een sterk eerste kwartaal dankzij internationale succesfilms zoals 'Star Wars: Episode VII', 'Black Panther', 'Fifty Shades' en 'Jumanji' en enkele lokale topfilms zoals 'FC De Kampioenen', 'Patser' en 'De Buurtpolitie' in België."

Maar in het eerste kwartaal van dit jaar bleven kleppers volgens Kinepolis achterwege, met dalende bezoekerscijfers tot gevolg. De best scorende films waren 'Captain Marvel', 'How to Train Your Dragon 3' en 'Aquaman'. De succesvolste lokale film in Vlaanderen was 'Nachtwacht: De Poort der Zielen'.

Duquenne stelt zijn aandeelhouders gerust: met 'Avengers: Endgame' is er inmiddels wel een blockbuster verschenen. In amper twee weken tijd heeft die film volgens de Kinepolis-CEO de opgelopen achterstand uit het eerste kwartaal gecompenseerd.

Commercieel heeft Kinepolis het bovendien niet slecht gedaan: de opbrengsten per bezoeker stegen in alle landen waar het actief is. Dat is onder meer te danken aan "premium-ervaringen" zoals Laser Ultra- en 4DX-zalen.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Vééél te grootschalig en te druk. Het aanschuiven om de parking te verlaten duurt even lang als de film zelf. Geef mij maar de goede ouderwetse cinemazalen van weleer...

 • Dennis Andersen

  Logisch, ze spelen bijna geen enkele goede film meer en de kwaliteit blijft ondermaats. Beter thuis een goede film bekijken.

 • Gino Denil

  Tien keer met zij tweetjes thuis blijven en je hebt al een 50 inch 4K tv met wat extra geluidsinstallatie. En dan neem je voor 10 € een abo op Netflix.

 • Valentin Valmont

  Te weinig beleving tegenwoordig. Geef bij elk bioscoopbezoek een gratis pac-pac media én heel wat bezoekers zullen weerkeren.

 • Dominique Verbuyst

  Is het gevolg van al die commerciële flutfilms. Ik ga liever naar het filmfestival FFG, dan zie je alle pareltjes op 1 week. Met een pass voor 10 films voor 75€ is het nog goedkoper ook.