Belgische euromunten voortaan in Nederland gemaakt

Thinkstock
De Belgische euromuntstukken worden de komende vier jaar geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Dat gebeurt wel door een Belgisch bedrijf, want de instelling is in handen van groep Heylen uit Herentals. Dat meldt de federale overheidsdienst Financiën. 

Eind oktober werden bij de Koninklijke Munt van België de laatste euromuntstukken geslagen. De productie werd er stopgezet omdat de vaste kosten te hoog opliepen. 

Nu werd beslist de muntslag te gunnen aan de Koninklijke Nederlandse Munt. Die is sinds eind 2016 in handen van de Belgische groep Heylen. 

"De Belgische munten zullen in Utrecht worden geslagen, samen met munten uit Luxemburg en Jamaica," bevestigt men bij het bedrijf. Dat heeft ook een vestiging in Westerlo, maar daar worden geen officiële munten gemaakt, wel jetons en penningen. 

De uitbesteding vertegenwoordigt volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een besparing van bijna 3 miljoen euro per jaar.

Het contract geldt voor vier jaar en omvat ook de exploitatierechten voor het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten.
De Koninklijke Munt van België blijft instaan voor het ontwerp en de bestelling van de munten, alsook voor het tegengaan van valsmunterij. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  besparing minder belgen aan werk dus geen belasting op loon maar wel op pensioen gesteld =een werk uitgeven zou besparen moet nog zien op lange termijn

 • Jan Van Rompaey

  België is failliet !

 • Luc Cuypers

  Zelfs DAT kunnen ze hier nog niet ....!

 • Erwin De Meyer

  Politici denken , alles wat ze in Nederland doen , doen ze beter. En ze hebben nog gelijk ook !

 • Jennie Speeckbeck

  Lap alles in Nederlandse handen, bof beter Nederland dan China en Korea maar toch...