Belgische economische groei volgend jaar opnieuw onder gemiddelde van eurozone

thinkstock
De Belgische economische groei zal in 2018 voor het vierde jaar op rij onder het gemiddelde van de eurozone uitkomen. Dat blijkt uit de beurs- en economische vooruitzichten van ING België. Voor België verwacht ING een groei van 1,9 procent, tegenover 2,2 procent voor de eurozone.

In de eerste plaats komt dat volgens de bank omdat de meeste andere Europese landen een zwaardere crisis gekend hebben dan België, waardoor er nu sprake is van inhaalbeweging. Daarnaast moet ons land op begrotingsvlak nog steeds meer inspanningen doen, wat enigszins weegt op de groei. En ten slotte pakt het lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) voor België, waar een groot spaaroverschot is, minder positief uit dan voor de andere lidstaten van de eurozone.

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, benadrukt wel dat uit dat laatste niet afgeleid mag worden dat België het beter zou doen zonder het stimulerende monetaire beleid van de ECB. "Dat is een volledig foute conclusie", aldus Vanden Houte. Met de lage rente is de crisis in de eurozone volgens hem met succes bestreden, waar België als open land ook de vruchten van plukt.

De eurozone was volgens ING reeds de groeiverrassing in 2017. "De sterke werkgelegenheidscreatie maakt dat de consumptie een versnelling hoger schakelt, terwijl de hoge capaciteitsbenutting een investeringsgroei van minstens 5 procent suggereert", klinkt het.

Stevig tempo

De Catalaanse crisis lijkt ondertussen wat te bekoelen, maar de Italiaanse verkiezingen in de eerste helft van volgend jaar vormen nog een belangrijke horde. "De aantrekkende groei op het schiereiland doet het euroscepticisme er evenwel gelukkig wat afnemen", aldus Vanden Houte.

Groot-Brittannië begint volgens ING dan weer de negatieve gevolgen van de brexit-beslissing te voelen. Vanden Houte verwacht dat een overgangsperiode van zowat twee jaar onvermijdelijk wordt, gezien de beperkte vooruitgang in de onderhandelingen.

De Verenigde Staten gaan volgens ING aan een stevig tempo het nieuwe jaar in. Met de geplande belastingverlagingen is een groeicijfer van 3 procent in 2018 haalbaar, klinkt het. China, de tweede grootste economie, groeit ook nog steeds sterk, maar zou in de eerste jaarhelft wat stoom kunnen aflaten, aangezien de autoriteiten er de monetaire politiek aangesnoerd hebben om de oververhitte vastgoedmarkt te doen afkoelen.

Crisis

ING gaat ervan uit dat de Amerikaanse Federal Reserve haar montaire beleid volgend jaar aan een gestaag tempo verder zal blijven verstrakken, hetgeen de lage rente wat hoger moet duwen. De ECB zal volgens ING haar rente dan weer niet voor de zomer van 2019 optrekken.

Wat betreft een nieuwe financiële crisis, zoals sommigen voorspellen, meent Vanden Houte dat aan drie voorwaarden voldaan moet zijn. "Financiële crisissen ontstaan typisch wanneer een hoge schuldgraad gepaard gaat met een stijgende rente en een afzwakkende groei. De eerste twee voorwaarden zijn in een aantal landen vervuld, maar voorlopig bezweert de sterke groei mogelijk financieel onheil. Naarmate 2019 dichterbij komt, zou ook het risico op grotere financiële turbulentie moeten toenemen."
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dany Herman

  Misschien wat nieuwe taksen in het leven roepen om aan de miljardairs te geven zodat ze niet uit eigen zak moeten investeren En hopen dat buitenlandse toeristen hier voor het vertier zorgen want de bevolking moet zijn eten in het buitenland kopen en voor vertier is er niets meer We hadden ook werken voorzien maar gaan dit definitief niet meer doen en dat oppotten voor onze oude dag wegens laagste pensioen in Europa En EUROPA BLIJFT ZEER STIL IN DEZE MATERIE

 • Max Maximus

  Economische groei...dat is net als bij mensen.Die groeien ook vanaf de geboorte en worden vroeg of laat volwassen en stoppen plotseling met groeien.Dan is het aan iemand anders om het eens opnieuw te doen.Het grote probleem is nu dat de huidige economie aan de anabolica zit en kunstmatig blijft groeien.Maar ook dat zal uiteindelijk tot een abrupt einde komen.De logica zelf.

 • jo vandenberghe

  Of hoe de taxshift helpt,dan vooral voor de mensen die de weg naar de belastingsparadijzen kennen!

 • jean-pierre rejek

  Als ge dat niet gelooft dan maken ze u iets anders wijs ,de bedoeling is om de mensen dom te houden zo simpel is dat.

 • Geert Heylen

  Ze hebben voor alles een uitleg... We rijden nog steeds tegen 200 per uur naar de afgrond met dit apenlandje....