Belgische economie maakte vorig jaar laagste groei door sinds 2014

ANP XTRA
De economische groei in België is vorig jaar lager uitgevallen dan verwacht. Volgens een eerste raming van de Nationale Bank van België (NBB) nam het bruto binnenlands product (bbp) met 1,4 procent toe. Dat is de laagste groei sinds 2014. 

Indien de schatting bevestigd wordt, lag de economische groei lager dan verwacht. De NBB zelf had midden december nog 1,5 procent groei naar voren geschoven. Het zou ook de zwakste prestatie zijn sinds de 1,3 procent groei in 2014. De jaren nadien werd er achtereenvolgens 1,7 procent, 1,5 procent en opnieuw 1,7 procent groei in de boeken geschreven. 

Volgende jaren

De Nationale Bank zei midden december dat ze voor 2019 een economische groei van 1,4 procent verwacht. In 2020 en 2021 zou de groei verder dalen naar respectievelijk 1,3 en 1,2 procent.

In het vierde kwartaal van vorig jaar was er volgens de eerste schatting van de NBB een groei van 0,3 procent (op kwartaalbasis), evenveel als in elk van de drie andere kwartalen van het jaar. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • etienne bies

  Nog nooit zo weinig werklozen en de groei bedraagt maar 1.4% ? Zouden de werknemers dan minder presteren.......

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Er is toch grote vooruitgang. Want we betalen nu meer belasting, wat we vroeger aan salaris ontvingen. Ook is de economie van Rusland op het ogenblik beter dan in België. Het enigste land van de wereld, die op volle toeren draait is Amerika. Misschien is Trump niet zo gek, zoals onze socialisten hem elke dag verklaren.

 • Ronny Biesen

  Tuurlijk we konden niets extra meer kopen, alles ging naar Michel en zijn kornuiten. Dus logisch dat de economie eronder door gaat.

 • james vroman

  eigenlijk zouden NVA ,Cdnv en Open Vld beschaamd moeten zijn om nog een kieslijst in te dienen

 • Dirk Vregels

  De groei is 1,4 procent en alle politiekers kosten jaarlijks 14 procent van het bbp. Wie, waar of wat stagneert nu die economische groei? GEEN IDEE.