Belgische economie laat derde laagste groei van EU optekenen, verwacht Europese Commissie

De Volvo-fabriek in Gent.
BELGA De Volvo-fabriek in Gent.
De Europese Commissie verwacht dat de Belgische economie dit en volgend jaar met 1,2 procent zal groeien. De internationale handelsspanningen en politieke onzekerheid wegen op de vooruitzichten voor de Europese economie, meent de Commissie. Het is de derde laagste groei van Europa, enkel nog voor Duitsland (0,5) en Italië (0,1).

Tegenover de prognoses van februari (+1,3 procent) is het cijfer voor de Belgische groei lichtjes naar beneden bijgesteld. Ons land blijft wel netjes op het gemiddelde van de eurozone. Voor volgend jaar zou ons land onder dat gemiddelde (1,4 procent) zakken. Vorig jaar groeide de Belgische economie nog 1,4 procent en in 2017 nog 1,7 procent. 

Voor dit en volgend jaar verwacht de Commissie dat de binnenlandse vraag zal stijgen. Ondanks gunstige financieringsomstandigheden zouden de bedrijfsinvesteringen wat vertragen, vanwege een lager ondernemersvertrouwen en minder gevulde orderboekjes. Een tegenvallende groei bij de belangrijkste Belgische handelspartners zou ook de Belgische export negatief kunnen treffen.

Europa

In alle lidstaten van de EU wordt groei verwacht, maar de zwakke groei in Italië en Duitsland blijft opvallend. In Italië zou de groei dit jaar amper 0,1 procent bedragen en 0,7 procent in 2020. Duitsland zou dit jaar uitkomen op 0,5 procent, maar volgend jaar dan weer aanknopen met 1,4 procent groei. Frankrijk (1,3 procent en 1,4 procent) en Nederland (1,5 procent en 1,6 procent) doen beter. 

Lidstaten buiten de eurozone, zoals Polen (4,4 procent), Hongarije (4,4 procent) en Roemenië (4 procent) zien hun economie sterker groeien. Binnen de eurozone zijn Malta (5,3 procent) en Ierland (4 procent) de uitschieters. 

Brexit

"De aanhoudende zwakte van de maakeconomie, veroorzaakt door handelsspanningen en onzekerheden over toekomstig beleid, stellen de veerkracht van onze economieën op de proef", zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. Die hamert ook op de grote risico's die een brexit zonder akkoord met zich mee zou brengen. De huidige vooruitzichten houden daarmee nog geen rekening en gaan uit van de hypothese van een status quo in de handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-lidstaten.

De inflatie in de eurozone zou dit en volgend jaar uitkomen op 1,3 procent. In België zou die hoger liggen (1,6 procent), al ligt ze lager dan vorig jaar door een daling van de voedselprijzen en in de veronderstelling dat de olieprijzen niet al te veel stijgen door spanningen in het Midden-Oosten.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Naessens Kristof

  De onbestuurbaarheid van het land zorgt voor de economische achteruitgang. Hoeveel regeringen men heeft doet er niet toe. Ze moeten werken, en vooral beslissingen nemen, effectief regeren... en daar ontbreekt het aan.

 • Marco Maerten

  Medard Albrechts,ik werk ook al heel lang bij dezelfde werkgever omdat mijn job in verhouding tegenover andere jobs in horeca bij wijze van spreken een 'luxejob'is. Bij u dus wellicht ook,dus ga anderen niet verwijten die ze niet eender welke job zomaar aannemen. De werkbare jobs liggen heus niet meer voor het rapen.Leefkwaliteit is ook belangrijk.

 • Danny Govaerts

  Het was toch hoog conjunctuur .. Foutje van de regering ze hebben enkel wat kunnen morele in de zijlijn.. Het echte probleem nooit aangepakt.. Maar wel veeeeeeeeeel geld uitgedeeld aan bedrijven..

 • Johan Billiet

  @Dirk Vregels: klopt..zat er even heel erg naast, bedoelde Nederlandse export naar BE (48 Miljard)..maar dan nog dan is het (zogezegd) cijfer van 28 miljard dat Vlaamse privé-consumenten aan consumptiegoederen zouden besteden in NL (wat dan weer NL "export" is) toch wel wat te (ongelofelijk) optimistisch...

 • Walter Wouters

  Hoe meer België migranten oppakt voor de VN hoe sneller we een ontwikkelingsland worden dat is het doel van VN