Belgische economie groeide in derde kwartaal met 0,4 procent

iStock
Het bruto binnenlands product (bbp) van België is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat meldt de Nationale Bank (NBB) vandaag in een eerste raming. Op jaarbasis groeit het bbp met 1,7 procent, zo blijkt nog uit die “flashraming”.

In zijn mededeling bevestigt de Nationale Bank ook het groeicijfer van 0,3 procent voor het tweede kwartaal van 2018. Op jaarbasis komt dat neer op een economische groei met 1,4 procent. Die cijfers stemmen overeen met het resultaat van de flashraming die eind juli al werd verspreid. In een tussentijdse berekening was NBB wel nog even uitgegaan van een kwartaalgroei met 0,4 procent.

De economische groei werd in de maanden van april tot en met juni ondersteund door de binnenlandse bestedingen, die met 0,3 procent toenamen. De investeringen van de ondernemingen liepen wel licht terug (-0,1 procent), maar dat wordt toegeschreven aan de verkoop van een schip aan het buitenland. Zonder die uitzonderlijke operatie zou de groei van de bedrijfsinvesteringen ongeveer 1,0 procent bedragen, zo stipt de Nationale Bank aan.

De binnenlandse werkgelegenheid groeide in het tweede kwartaal van 2018 eveneens met 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Die groei wordt voornamelijk verklaard door het verloop van de werkgelegenheid in de diensten.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  Europese motor sputtert, Italiaanse groei valt zelfs helemaal stil ...allemaal aan de dop ga je vliegen ...

 • René Lippeveld

  Wat Dirk schrijft, is juist en het zou op korte termijn vast helpen indien men hier wat meer aandacht aan schonk. Maar er is veel meer en men zou hierover met bvb. Professor De Grauwe moeten kunnen discuteren. Dit is maar de beurs, een uitwas van het zuivere kapitalisme. Via dit stelsel wil men gewoon zijn hoop geld nog wat vergroten, maar men zegt nooit dat er een nog veel grotere hoop geld is, die de beurs zelfs niet bereikt. Benieuwd wat men daarmee doet als ook gevaar loopt.

 • Dirk Vregels

  Doordat steeds meer Belgen hun boodschappen, tanken, sigaretten, vakantiereizen en online-aankopen in de buurlanden doen vloeit daar makkelijk 0,9% naartoe. Alle prijsstijgingen door belastigen en taksen op produkten hebben dit in de hand gewerkt. Binnen de overheid denkt men nog altijd inkomstenverlies te kunnen compenseren door prijsverhogingen maar dit werkt al 20 jaar averechts.

 • De Waen Luc

  Geloof nooit die hocus pocus met hun grafiekjes...de schulden worden groter, het leven word duurder en de lonen stijgen te weinig..onze infrastructuur (stroom, wegen ) is op niveau van een ontwikkelingsland.

 • Freddy De Vos

  Economie misschien wel, maar het volk duwt men in de armoede. En alleen in het vierde kwartaal? Zijn we in die andere kwartalen soms gezakt?