Belgische dronesector kan 1.000 extra jobs opleveren

ANP
Drones kunnen de Belgische economie tegen 2020 een jaarlijkse omzet van 409 miljoen euro en 1.000 extra jobs opleveren. Dat zeggen technologiefederatie Agoria en consultancybureau PwC in een studie. Voorwaarde is wel dat het wetgevend kader snel aangepast wordt.

Drones kunnen in verschillende sectoren een meerwaarde opleveren. Denk aan de snelle inspectie van infrastructuur, zoals windmolens, of aan transport en logistiek. "De drone-industrie is klaar voor een take off", zegt Floris Ampe van PwC. Vooral de ontwikkeling van software voor de drones brengt nieuwe mogelijkheden. Het aantal toepassingen zal bovendien alleen maar toenemen.

Polen

Maar, zo zeggen de onderzoekers, België moet daarvoor wel snel zijn wetgeving op orde zetten als Europa met nieuwe regels komt. "Polen is bijvoorbeeld heel snel met dronewetgeving gekomen. Dat maakte de ontwikkeling van een drone-ecosysteem daar mogelijk. Het raamwerk is belangrijk, maar ook hoe men er operationeel mee omgaat. Hoe vlot kan men vluchten uitvoeren?", legt Ampe uit.

Droneguide.be

In dat verband wijst luchtverkeersleider Belgocontrol op het bestaan van de website droneguide.be. Op die site kunnen dronepiloten nagaan waar ze hun toestel kunnen laten opstijgen en waar niet. In juni komt daar ook een app van, zodat particulieren op locatie kunnen checken of ze mogen vliegen. Na de zomer komt er een app voor professionele dronepiloten, die bijvoorbeeld op eenvoudige wijze een uitzondering zullen kunnen aanvragen.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) van zijn kant benadrukte dat hij drone-activiteiten voluit steunt. "Ik denk dat wij onze verantwoordelijkheid nemen op verschillende niveaus. Zo hebben we de FOD Mobiliteit versterkt met extra personeel en hebben we de interne processen en de klantvriendelijkheid verbeterd. De implementatie van de Europese regels wordt voorbereid." 

Het Nederlandse leger zet sinds dit jaar de Black Hornet in. De drone van achttien gram wordt gebruikt door verkenningseenheden van de landmacht.
ANP Het Nederlandse leger zet sinds dit jaar de Black Hornet in. De drone van achttien gram wordt gebruikt door verkenningseenheden van de landmacht.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Gijselaar

  Als ik ene zie met camera over mijne eigendom vliegen die schiet ik neer.

 • Stefanie van Dijk

  En toch denk ik er over om een met camera aan te schaffen om m'n dak en goten te controleren zonder dat ik een ladder op hoef. De regels zijn streng met reden, maar op m'n eigen grond vind ik moet toch kunnen met camera op max. 15m

 • guido vermeyen

  Wacht maar af wanneer er een uit de lucht komt vallen, straks verplichting helm te dragen als je buiten komt.

 • jan geens

  Begin misschien eens met 1 euro wetgeving . Vandaag mag in België zo goed als niks , en jullie denken daarmee een economie uit de grond te stampen ? Het zal zo zijn als met de onlinewinkels, tegen dat ze hier wakker worden is den hollander al veel te groot .

 • Zulma Terrana

  Zoals altijd maken we de regels veel te streng als het op speelgoed aankomt . Met een vrachtwagen mag je dan weer naar believen achterin de file beuken .