Belgische dochterbedrijven moeten voortaan socialezekerheidsbijdragen betalen op aandelen van buitenlands moederbedrijf

Belgische dochterbedrijven van multinationals én hun werknemers moeten voortaan socialezekerheidsbijdragen betalen op de aandelen die het buitenlandse moederbedrijf toekent.
Photo News Belgische dochterbedrijven van multinationals én hun werknemers moeten voortaan socialezekerheidsbijdragen betalen op de aandelen die het buitenlandse moederbedrijf toekent.
Belgische dochterbedrijven van multinationals én hun werknemers moeten voortaan socialezekerheidsbijdragen betalen op de aandelen die het buitenlandse moederbedrijf toekent. Dat blijkt uit de instructies aan de werkgever die de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) publiceerde. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Voor de Belgische dochterondernemingen van multinationals als Engie, Michelin of Suez is dat slecht nieuws. Als de RSZ zijn standpunt doordrukt, moeten die bedrijven gemiddeld 28 procent aan socialezekerheidsbijdragen betalen op de aandelen die het buitenlandse moederbedrijf heeft uitgegeven.

Belgische dochterbedrijven zijn nu geen RSZ-bijdragen op de toegekende aandelenpakketten verschuldigd als ze, zoals gebruikelijk, op geen enkele manier tussenkomen in de financiering ervan. Belgische bedrijven betalen wel RSZ op aandelenplannen.

Het standpunt van de RSZ is ook een streep door de rekening van duizenden werknemers. Hun Belgische werkgevers moeten van hun loon 13,07 procent van de marktwaarde van het aandelenpakket bij de toekenning inhouden.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dol de peeze

  Mensen zijn hier zagen. Anders zitten ze hier te klagen dat de kleintjes worden gepakt en de grote bedrijven de dans ontspringen nu nemen ze eens actie en het is hier weer niet goed. Ah nee nu jagen ze de grote bedrijven weg. Conclusie het is voor de doorsnee Belg nooit goed.

 • JOHAN KERREMANS

  Op aandelen wordt belastingen verheven op moment van toekenning, kan een vergiftigt geschenk zijn als je na 6 maanden met verlies moet verkopen. en je moet dit ook nog eens vermelden in je belasting aangifte.

 • Jan Jansens

  Tenzij je prof voetballer bent in dit land dan geniet je ook van een voorkeur behandeling.

 • Eddy van Dorst

  Ik snap niet dat er nog mensen in den belziek iets willen starten.Ik zelf zou dit NOOIT meer doen.Morgen kunnen ze wéér bleiten de onbekwamen da er zoveel vertrekken.En dan nog de oen jobs jobs en nog eens jobs creeren

 • roger cam

  en de voetballerkes, wanneer gaan die moeten betalen?