Belgische bank verdubbelt spaarrente

thinkstock
De kleine spaarbank CKV haalt vanaf 1 januari 2017 de rente op haar klassieke spaarrekening omhoog. Het is de eerste bank in België in jaren die zijn rente verhoogt.

De basisrente verdubbelt van 0,10% naar 0,20%, en ook de getrouwheidspremie verdubbelt, van 0,15% naar 0,30%, zo meldt Spaargids.be. Wie zijn geld een jaar lang laat staan, boekt dus een totaalrendement van 0,50%. Met de opmerkelijke renteverhoging hoopt de bank, die alleen in Oost-en West-Vlaanderen actief is, vers geld aan te trekken. CKV heeft immers een kredietportefeuille overgenomen en wil tegenover die kredieten de nodige deposito's zetten. Dat de rente verhoogd kan worden, is ook te danken aan de kredieten die CKV levert. De bank biedt hoofdzakelijk overbruggings- en wentelkredieten aan, en die genereren sowieso hogere rentemarges dan klassieke kredieten. Volgens de wet moet CKV de hogere basisrente minimaal drie maanden aanhouden, behalve als de ECB haar rente zou verlagen.

Wellicht zullen weinig andere banken de renteverhoging volgen. Volgens Spaargids.be zal de opbrengst van de meest renderende boekjes dit jaar vermoedelijk nog halveren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.