Belgische app-industrie gegroeid tot 200 bedrijven en 1.200 ontwikkelaars

gettyimages.be
België telde begin dit jaar 200 app-bedrijven en zowat 1.200 app-ontwikkelaars, een lichte stijging in vergelijking met 2014. Dat meldt technologiefederatie Agoria vandaag. Volgens Agoria consolideert en professionaliseert de markt, want heel wat start-ups werden al opgekocht en in grotere ICT-bedrijven geïntegreerd.

In februari 2013 registreerde de technologiefederatie 400 app-ontwikkelaars, amper één jaar later werden het er al 1.000 en begin 2015 zijn het er 1.200.

"De app-ontwikkelaar zelf is uitgegroeid van hobbyist tot professioneel ontwikkelaar", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. "Zeventig procent van hen werkt nu in een bedrijf." Apps worden volgens Agoria vooral ontwikkeld voor de B2B-markt en ook steeds meer gebruikt in productieprocessen op de werkvloer.

De Belgische app-ontwikkelaar bouwt apps voor smartphones (92 procent) en tablets (80 procent). Opvallende nieuwkomer zijn apps voor wearables, een nieuwe generatie mobiele toestellen die op het lichaam gedragen worden (26 procent). Niet games (10 procent), maar wel B2B-apps (64 procent) zijn de belangrijkste afzetmarkt. Apps voor media (28 procent), mobile learning (26 procent), bedrijfstoepassingen (24 procent), entertainment (20 procent) en health & fitness (16 procent) zijn andere belangrijke markten.

Agoria investeert intussen verder in de uitbouw van zijn platform voor app-bouwers, Agoria Mobile ICT, en zet de Belgische knowhow van 2 tot 5 maart in de schijnwerpers tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.