Belgisch bedrijf jarenlang doelwit van Chinese spionage: Staatsveiligheid schiet in actie

iStock
Er komt een federaal platform tegen economische spionage, onder leiding van de Staatsveiligheid. Dat meldt De Tijd, die ook reconstrueert hoe een Chinese werknemer van onderzoekscentrum Imec het land werd uitgezet omdat hij kennis zou hebben overgedragen aan China.

Het nieuwe platform om het "wetenschappelijk en economisch potentieel" te beschermen, is al twee keer bijeengekomen. Ook de gewesten zullen mogen deelnemen, vernam de krant bij minister van Justitie Koen Geens. 

De Tijd reconstrueerde hoe een Chinees jarenlang aan de slag was bij Imec, maar het land werd uitgestuurd nadat de Staatsveiligheid had opgemerkt dat hij deelnam "aan programma's die China organiseert om wetenschappelijke en technologische kennis over te dragen". Ook zijn kinderen, die in België werden geboren, en zijn vrouw moesten vertrekken.

De Chinees betwist de beschuldiging nog altijd, zegt zijn advocaat aan De Tijd. Pogingen om de uitwijzing ongedaan te maken, mislukten echter. Volgens de advocaat werd zijn cliënt nooit gehoord over de feiten en moest hij het land verlaten op basis van een (vage) waarschuwing van de Staatsveiligheid.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Valgaern

  En wat doet de regering en staatsveiligheid tegen het echelon-programma van de VS? Zij hebben al toegegeven dat ook zij economische spionage hiermee plegen.

 • Jan Van Rompaey

  Wie kreeg er een degelijke opleiding? Bijna niemand !

 • Tom Van Genechten

  Dan kunnen ze plots wel met familie en al direct het land uitgezet worden. Als ze de economie raken kan er precies harder opgetreden worden dan als men de bevolking raakt...

 • piet devlieger

  Eén bedrijf ? Ik durf er niet aan te denken bij hoeveel bedrijven dit gebeurt. Wie denkt dat dit maar bij één bedrijf gebeurt of gebeurd is moet wel bijzonder naïef of kortzichtig zijn. En het gaat niet alleen maar over Chinese spionage.