België ziet digitale competitiviteit verder afkalven

.
Shutterstock .
België strandt dit jaar op de 25ste plaats in de IMD World Digital Competitiveness Ranking, twee plaatsen lager dan vorig jaar en al het derde jaar op rij dat België de digitale competitiviteit achteruit ziet gaan. “Hoog tijd dat we meer ambitie aan de dag leggen”, vindt het VBO.

In de jaarlijkse IMD World Digital Competitiveness Ranking, die nagaat in welke mate nieuwe digitale technologie wordt ingezet voor maatschappelijke vooruitgang, staat België op de 25ste plaats op in totaal 63 landen. Vorig jaar was dat plaats 23, het jaar daarvoor plaats 22. De Verenigde Staten, al jaren de nummer 1, krijgen een score van 100.000, België moet het met een score van 82.491 doen.

We boeren dus achteruit, zeker in vergelijking met de buurlanden. Nederland klimt bijvoorbeeld van plaats 9 naar plaats 6, Duitsland van 18 naar 17 en Luxemburg van 24 naar 21. Ook Frankrijk doet het beter, met een 24ste plaats.

Verontrustend, zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). “Digitalisering is een belangrijk aspect van onze competitiviteit. Een eeuw geleden was België een voortrekker in de industriële revolutie, maar in de digitale revolutie is het echter niet België en ook niet Europa dat leidt”, klinkt het. De Verenigde Staten staan dit jaar opnieuw op 1, gevolgd door Singapore, Zweden, Denemarken en Zwitserland.

“Als open kenniseconomie is België één van de landen die het meest baat kunnen hebben bij de digitalisering”, zegt VBO-hoofdeconoom Edward Roosens. “Het is dus hoog tijd dat we met alle relevante actoren - bedrijven, gezinnen, overheden - meer ambitie aan de dag leggen.” Roosens pleit onder meer voor een veiling van het 5G-spectrum, “zo snel mogelijk”. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  Je mag niks als ondernemer in België, je mag niet werken wanneer je zelf wilt want je moet rusten, waarom? Als ik wil werken dan moet ik dat zelf kunnen bepalen en niet de regering. 's Nachts mag je niet werken. Koppelverkoop mag niet. Met verlies verkopen om bv klanten te werven mag niet. Prijzen doorstrepen mag niet. Je mag hier niets van die rotte politiekers!

 • raf janssens

  gewoonweg te duur zoals alles

 • Pierre Colpaert

  Ons nog wat meer pushen om via E-commerce te kopen... De moraal achter dit verhaal is dat voor de overheid al het cash geld geweerd wordt en iedere cent traceerbaar is. Natuurlijk zullen er nog een massa fysieke winkels hun deuren moeten sluiten met massaal veel werklozen tot gevolg.

 • Patrick Jonkers

  Wat doen de fod om de Belgen wakker te schudden ???. Niets. Zelfs heel wat jongeren haken af. De gepensioneerden, die op hun werk alleen maar een gewone gsm gebruikten haken massaal af om de smartphone te gebruiken. Veel te duur...in gebruik.......en zodoende gaan we elk jaar nog meer zakken in die ranking...