België zakt steeds dieper weg in budgettair moeras

De nieuwe Europees commissaris voor Begroting Paolo Gentiloni.
AFP De nieuwe Europees commissaris voor Begroting Paolo Gentiloni.
De Europese Commissie trekt België hard aan de oren voor het pijlsnel stijgende begrotingstekort. De risicoanalyse die ze vandaag voorlegt, spreekt van "een significante afwijking" van de begroting dit en volgend jaar, schrijft De Tijd. Ook De Standaard komt met het nieuws.

België vertoeft met zijn begroting al enkele jaren in het gezelschap van de zogenaamde Club Med-landen uit het zuiden van Europa. Ook vandaag zal de Commissie het verdict vellen dat ons land het risico loopt dat de begrotingscijfers niet stroken met de Europese afspraken. 

De Commissie valt vooral over het ontbreken van echte saneringen in het budget. De rode vlag van Europa heeft geen directe gevolgen. De Europese Commissie loopt op haar laatste benen en beseft ook dat een regering in lopende zaken weinig vermag. 

De echte test volgt in de lente. Dan beslist de nieuwe Europees commissaris voor Begroting Paolo Gentiloni op basis van de definitieve cijfers voor 2019 of België op het strafbankje moet. Dit jaar ontsnapten we nipt dankzij de aantrekkende groei.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Deze van een VS burger is de helft groter per hoofd. En in in Japan is die zelfs meer dan het dubbele. In Turkije brengt die trein hen snel naar dezelfde bestemming. We vinden dat toch allemaal geweldige economieën. Met alvast in de VS de grootste president aller tijden. Wat is dan het probleem. Waarom willen we niet ook bij dat clubje horen?

 • Gino Denil

  In de VS hebben ze meer dan 60.000 € schuld per kop. En al die rechtse aanhangers vinden dat toch zo een geweldig land met een geweldig beleid. Wat is dan het probleem van die schuld. Er zijn ook landen met heel weinig staatsschuld. Meestal de armste in de wereld aan wie de banken geen leningen willen geven. Een splitsing zal daar overigens weinig of niets aan veranderen. Schaalverkleining is doorgaans economisch zelfs duurder.

 • Bart Verbeeck

  Lees Lisette. Zij heeft het begrepen. En die schuld brengt automatisch nieuwe schuld want zo wordt fiat geld gemaakt. Welkom in de rat race.

 • Gino Denil

  De strategie van de onbestuurbaarheid van de N-VA. De boel zo erg mogelijk verzieken om dan te beweren dat splitsen de enige oplossing is. En na die splitsing een Vlaamse roofregering van de ondernemers.

 • Etienne Callebout

  Normaal zou iedereen nu naar buiten moeten komen en protesteren tegen de gang van zaken ,maar iedereen is zo voldaan en bezig met zichzelf zodanig dat de volksvertegenwoordigers alles doen om hun postjes en beurs veilig te stellen en niet met de burgers van dit land bezig is .