België verzet zich tegen uitkering na één dag werken voor buitenlanders: "Slechtste idee ooit”

Kris Peeters (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) in de Kamer.
Photo News Kris Peeters (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) in de Kamer.
Ons land verzet zich binnen Europa tegen het voorstel om Europese buitenlanders al na één dag werken in België een werkloosheidsuitkering toe te kennen. Zowel CD&V, N-VA als Open Vld zijn tegen het voorstel. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) spreekt over “het slechtste idee ooit”. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zal zich verzetten in de Europese raad.

De Commissie Werkgelegenheid stemde gisteren voor het voorstel dat werknemers die in andere lidstaten aan de slag waren al na één dag werk in een nieuwe lidstaat aanspraak moeten kunnen maken op een werkloosheidsuitkering. Momenteel moeten werknemers minstens drie maanden in België aan de slag zijn geweest vooraleer ze daar recht op hebben.

Belgische Europarlementsleden maakten voorbehoud tegen het voorstel. Europarlementslid Helga Stevens van N-VA sprak over welvaartstoerisme.

Maar ook binnen de regering is er onbegrip. “Ik wil de deur niet openzetten voor uitkeringsfraude”, zegt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld). Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft het Twitter over “het slechtste idee ooit”. Minister van Werk en vicepremier Kris Peeters (CD&V) zegt dat ons land zich dan ook officieel zal verzetten binnen de Europese Raad. “Het principe dat je eerst bijgedragen moet hebben vooraleer je recht hebt op sociale rechten is fundamenteel voor de stabiliteit van onze sociale zekerheid”, aldus Peeters.

Binnen Europa ijverde Commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) ervoor de huidige Belgische termijn van drie maanden in heel Europa in te voeren. Maar in juni werd onder het Bulgaarse voorzitterschap van de EU een termijn van één maand afgesproken. De Europese parlementscommissie verminderde dat daarna zelfs naar één dag. Maar de tekst moet nu nog door het volledige Europese parlement.
195 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • annie smith

  zich verzetten wil zeggen tegenstemmen en dat doen ze niet. We zullen hier nog wat extra bezoekers krijgen, nu ook uit Europa. Wat een wereldvreemde politiekers daar in de gouden toren Europa

 • Christian Pieters

  We moeten meezijn met de Hanzelanden binnen de EU. Sterke kleine landen verenigen tegen de grote twee.

 • Marcella Verhoeven

  Waarom heeft een Belg zoveel wachtdagen dan kunnen die ook nu na 1 dag gaan stempelen

 • Peter Rouchet

  Achtereen werken tot je laatste dag, alles afstaan voor de vreemden en op aanraden van de EU euthanaseren!

 • Rosita Santens

  Kris Peeters gaat hem daar ook tegen verzetten.lol lol lol