België stapt in Europa's grootste effectenbewaarder

Het belang was tot nu toe in de handen van de Franse bank Société Générale.
epa Het belang was tot nu toe in de handen van de Franse bank Société Générale.
De Belgische staat telt via zijn financiële arm FPIM bijna 120 miljoen euro neer voor een belang van 2,05 procent in Euroclear, Europa's grootste effectenbewaarder. Dat meldt de krant De Tijd, die het nieuws vernam uit meerdere bronnen. 

Het belang was tot nu toe in de handen van de Franse bank Société Générale. Euroclear wordt bij de deal gewaardeerd op 5,85 miljard euro.

De effectenreus heeft in Brussel al zijn belangrijkste activiteiten en staat ook op het punt zijn hoofdzetel naar onze hoofdstad te verhuizen. De FPIM lijkt via haar investering op de verhuizing in te spelen om het bedrijf hier nog iets meer te verankeren, schrijft De Tijd. Via de deal investeert de federale regering ook in voor ons land kritische IT-infrastructuur.

Gulle dividenden

De Belgische regering heeft met haar investering ook zicht op de gulle dividenden van Euroclear. Vorig jaar keerde de financiële groep aan haar aandeelhouders 123 miljoen euro of 52 procent van de winst uit.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  120 miljoen investeren (dus weg en er moet intrest op betaald worden), 120 miljoen dividenden gedeeld door 2% = 2.4 miljoen dividenden per jaar voor de Belgische staat. Duurt dus 50 jaar eer we de initiele investering terug hebben tenzij we eerder terug verkopen. Min de intrest die betaald moet worden om het geld te investeren. En was euroclear niet gelinkt aan vrijgeven van fondsen voor libische terreur? Dus mogelijks krijgen zij nog een (internationaal) strafrechtelijk onderzoek aan hun been.

 • Walter Willaert

  De staat en privaat moeten gescheiden blijven

 • diane daenen

  Geld van de belastingbetalers...fijn is dat en dit zonder ons iets te vragen

 • Bart De Brucker

  Op de moment dat de beurzen op punt staan te barsten...

 • Anne Siebesma

  Hebben de geachte dames en heren dikbetaalde topmanagers er ook aan gedacht dat als je jouw hoofdkantoor in Brussel gaat vestigen dat jouw toekomstige medewerkers daar iedere dag voor in de file moeten gaan staan en dat er geen IT-ers te vinden zijn die daar zin in hebben?